Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Почати життя з нуля: як знайти нову роботу без стресу

В Україні є більше десятки ресурсів, де ви зможете знайти нову роботу

Колаж: Pro Гроші

Щоб швидко адаптуватися на новій роботі потрібно дотримуватися кількох правил

Колаж: Pro Гроші

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже 5 мільйонів людей втратили свою роботу. Про це свідчать дані Міжнародної організації праці. Більшість підприємств були виведені з ладу. Вони функціонували на територіях, які наразі тимчасово окуповані Росією чи постійно знаходилися під обстрілами.

Війна достатньо сильно вплинула на ринок праці для українців. Наразі зросла конкуренція, однак і можливостей для пошуку стало більше. Все через те, що світові компанії почали активно пропонувати роботу українцям.

Ми зібрали для вас декілька порад про те, як знайти нову роботу, де її шукати та як адаптуватися на новому місці.

Де знайти роботу

Станом на сьогодні є більше десятка сайтів та Telegram-каналів, де українці можуть знайти роботу. Всі вони пропонують різні типи вакансій. Ви можете працювати в офісі чи віддалено, повний день чи бути зайнятим лише частково.

Можна вибрати відразу кілька ресурсів для пошуку роботи, де є пропозиції за вашою спеціальністю. Після цього вам необхідно розмістити резюме та підписатися на оновлення вакансій.

Також можна звернутися в Державний центр зайнятості, де вам допоможуть працевлаштуватися.

Як знайти роботу до душі

Якщо ви оберете роботу, яка вам подобається, то отримаєте не лише моральне задоволення, але і матеріальний добробут. Для цього необхідно зрозуміти, що саме вам приносить задоволення та що у вас виходить найкраще.

Щоб полегшити собі завдання, варто відповісти лише на декілька питань:

  1. Чим ви любили займатися в дитинстві чи юності? В такому віці не заробляли собі на життя, а тому мали багато вільного часу, який присвятили тому, що подобається.

  2. Без яких занять ви не можете обійтися? На цьому етапі варто задуматися, як перетворити своє захоплення в професію.

  3. Чому новому ви хотіли б навчитися?

  4. Чим ви категорично не любите займатися?

Також важливо виключити вплив фінансової складової. Якщо робота вам не подобається, то згодом продуктивність скоротиться.

Як адаптуватися на новій роботі

Для того, щоб швидко та без стресу адаптуватися на новій роботі потрібно дотримуватися кількох правил, а саме:

Вивчіть всі інструкції та мануали

Директор по роботі з людьми в компанії-співзасновника, що будує глобальні технологічні бізнеси разом із найкращими підприємцями Центральної та Східної Європи Марія Панченко на сайт Work.ua зазначає, що варто ознайомитися з внутрішніми гайдами, інструкціями та мануалами на новій роботі. За її словами, саме там містяться відповіді на 90% запитань, що виникають у нових робітників.

Фіксуйте свої проблеми

На новій роботі варто фіксувати свої запитання, які у вас виникають, а також проблеми та ідеї протягом тижня. Якщо цього не робити, то під час зустрічі з рекрутером або керівником якісь основні тези можуть забутися, а відтак робота буде неефективною.

Також важливо вміти приймати зауваження та правки вашої роботи. Завдяки цьому вдасться досягти розвитку на новому місці, запевняє Марія Панченко.

Не бійтеся питати

На роботі завжди важливо ставити питання. Краще зайвий раз перепитати та уточнити керівника про те, чи правильно ви зрозуміли задачу, ніж потім перероблювати великий шмат роботи.

Також краще прописувати ті моменти, про які ви домовилися в роботі з керівництвом раніше.

Ініціатива не карається

Завжди проявляйте ініціативу. Пропонуйте ідеї та знаходьте слабкі місця в процесах, аби допомогти їх вирішити та покращити роботу. Це завжди цінується, адже саме зараз ви маєте свіжий погляд на команду й компанію в яку прийшли працювати.

Будьте "губкою"

Більшість компаній інвестують у розвиток своїх працівників, а отже не нехтуйте цією можливістю та скористайтеся нею для того, щоб прокачати свої невдалі моменти на новій роботі.

Розмовляйте з керівництвом

Не бійтеся говорити керівництву про незручності. Запропонуйте своє бачення того, як розвʼязати проблему. Завдяки цьому ви покращуєте роботу компанії та матимете менше проблем із задачею, яку вам поставив керівник.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.