Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахрайство на ринку праці: як розкрити хижого роботодавця та захистити себе

Зверніть увагу на те, що аферисти здебільшого не вказують чітку інформацію ні про роботу, ні про компанію

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ви можете самостійно розпізнати роботодавця-шахрая під час спілкування

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку праці наразі чимало вакансій. Однак не всі вони можуть бути справжніми, адже навіть під час війни в Україні продовжують працювати шахраї. Та, знаючи кілька лайфхаків, ви можете їх легко виявити.

Про це пише РБК-Україна.

Ознаки фальшивих вакансій

Нереалістичні обіцянки

Часто зустрічаються вакансії, які майже без вимог, однак з великою зарплатою, на якій чималий акцент. Якщо ви помітили такі слова, як: "високий дохід", "легка робота", "впоратися може кожний" тощо, то це вас має насторожити.

Дискримінація за віком

В таких вакансіях першою ж вимогою є "вік: від 18 до 38 років". Краще обходити їх стороною, адже вони не віщують нічого хорошого. Також варто розуміти, що згідно зі статтею 2 КЗпП будь-яка дискримінація у сфері працевлаштування взагалі заборонена.

Немає ніякої інформації про компанію

У тексті не вказані місця знаходження, кількість працівників, логотип сайту, сторінки в соцмережах тощо. Максимум, що може бути відомо — інформація про сферу діяльності й не більше.

Ви маєте самі платити за роботу

Якщо вам пропонують заплатити за вакансію, то ви точно натрапили на аферистів, які маскуються, наприклад, під рекрутингові агентства, або комерційні фірми. Такі організації за винагороду нібито допомагають шукачам у працевлаштуванні.

Насправді у таких випадках кандидатам пропонують вакансії, які знаходяться у вільному доступі:

  • з сайтів пошуку роботи;

  • соціальних мереж;

  • газет.

Немає чітких обов’язків

У вакансії взагалі незрозуміло те, що саме ви маєте робити. Також зверніть увагу, що тут буде великий акцент робитися на тому, яка людина потрібна:

  • цілеспрямована;

  • командна;

  • стресостійка;

  • пунктуальна тощо.

Як розпізнати роботодавця-шахрая під час спілкування

Порушення правил ділового етикету

Зазвичай вони одразу переходять на "ти", а також використовують нетипову для ділового спілкування лексику чи наказовий тон. Ще такі "роботодавці" можуть вживати пестливі слова типу "сонечко", "киця", "зайчик".

Лише обіцянки та ніякої інформації

Вони обіцяють золоті гори – високі заробітки, вигідні умови. Проте будь-які запитання про компанію, вакансію чи інших членів команди вони просто ігнорують.

Обман з документами

Шахраї просять вислати копію паспорта або інших документів з персональними даними, і натомість надсилають для підписання договір про працевлаштування. Варто розуміти, що така угода може виявитися документом на кредит у банку.

Раніше ми розповідали про те, які 3 професії невдовзі можуть зникнути з ринку праці. Також ми писали, ким буде найвигідніше працювати після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.