Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повну зарплату отримують не всі: скільки компаній не доплачують українцям

Зазначається, що у серпні цього року повноцінно працювали 69% компаній, а рік тому – лише 44%

Фото:  Unsplash

Зарплати в Україні виплачують не повністю

Фото: Unsplash

У 2024 році українців чекає зріст мінімальної зарплатні. Але вже зараз в Україні 93% компаній виплачують зарплати своїм співробітникам у повному обсязі. Зазначається, що на початку 2023 року цей відсоток становив 89%. При цьому частка підприємств, які скоротили зарплати, знизилася з 8 до 5%.

Про це свідчать результати опитування Європейської бізнес-асоціації. За ними, знизилася і кількість компаній, що скорочують персонал – з 5% у першому кварталі 2023 року (січень-березень) до 3% у четвертому (жовтень-грудень).

Що відомо про стан компаній

Водночас зменшилась кількість компаній, які виплачують додаткові кошти своїм співробітникам. У першому кварталі таких було 25%, а нині – лише 12%.

Також наголошується, що стан фінансової стійкості компаній залишається стабільним протягом 2023 року. Наразі 48% опитаних компаній мають фінансову "подушку" на період понад року, 11% – на рік, 28% – на пів року, і 3% – на кілька місяців. Тільки у 2% бізнесів взагалі відсутні будь-які фінансові резерви.

Але не обійшлося і без втрат. Для 39% респондентів втрати їхнього бізнесу від війни наприкінці 2023 року сягають до 1 млн дол. Інші 32% повідомляють про втрати в діапазоні 1-10 млн дол., і 14% – про втрати понад 10 млн дол.

"Майже половина, а саме 46% компаній повідомляють про безпосередні втрати від бойових дій. До того ж, у 22% компаній залишаються активи на окупованих територіях. Здебільшого це офісні та складські приміщення, філіали, виробничі потужності та обладнання, земля, товари, автомобілі та спецтехніка", – йдеться у повідомленні.

Нардеп Данило Гетманцев прокоментував результат опитування.

"Якщо спиратись на думку його учасників – у цілому ситуація покращується, бізнеси в IV кварталі почувають себе впевненіше, ніж на початку року (навмисне не порівнюю з аналогічним періодом минулого року, коли країна жила в умовах жорстких обмежень з енергопостачанням, коли світла могло не бути по півдоби й більше, разом з цим спостерігались перебої зі зв’язком й інтернетом, а бізнес взагалі вагався – чи можна хоч якось працювати у таких умовах)", – зазначив він.

Він додав, що ситуація хоч і покращується, але зберігається доволі напруженою.

"Треба посилювати відповідний напрямок роботи, а також взаємодію з нашими міжнародними партнерами, щоб запропонувати бізнесу необхідні рішення щодо страхування від ризиків, спричинених повномасштабною війною", – підсумував Нардеп.

Яких ще змін чекати наступного року щодо зарплатні

В Україні планують запровадити реформу системи оплати праці державних службовців.

Зазначається, що 1 січня 2024 року в Україні планують змінити підхід до оплати праці співробітників державних установ та організацій. Відповідно до схваленого акту, розробленого Національним агентством України з питань державної служби, встановлення зарплат і премій чиновникам мають переглянути.

Посади держслужбовців будуть визначати на підставі класифікації у затвердженому каталозі. Так само окремо існуватимуть критерії, згідно з якими на конкретну типову посаду можна призначити претендента. Документ пропонує алгоритм проведення класифікації, а також зобов’язує державні органи здійснити процедуру впродовж одного місяця.

Більше читайте про це у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, як змінився мінімальний оклад у Польщі. Також ми розказували, як мати змогу відкладати гроші навіть з мінімальної зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.