Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати вчителів чекає значний апгрейд – як зміняться виплати у 2024 році

Підвищення фінансового забезпечення педагогів планують здійснити у два етапи, хоча навіть такі зміни не відповідатимуть справедливому підходу

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вчителям платитимуть більше у 2024 році

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році Міністерство освіти і науки України запланувало провести двоетапне збільшення заробітної плати вчителів. Результатом буде підвищення грошового забезпечення співробітників освітньої сфери на 23%. Хоча навіть такої зміни буде недостатньо, враховуючи потреби українців.

Про це розповів міністр Оксен Лісовий в інтерв'ю NV.

За його словами, попри збільшення освітньої субвенції, коштів на справедливе фінансування педагогів не вистачає. Доводиться вдаватися до мінімального підвищення оплати праці, аби хоч трохи задовольнити потреби працівників галузі. В рамках цьогорічних нововведень запланували два етапи:

  • з 1 січня – на +10,4%;
  • з 1 квітня – на +12,6%.

Отже загальний приріст заробітної плати становитиме 23% після квітня. Враховуючи показники середнього заробітку на 2023 рік, можна очікувати коливання місячного доходу вчителів у межах від 10 до 15 тисяч грн (залежно від надбавок). Метою роботи Міністерства освіти і науки Оксен Лісовий вважає створення зрозумілої та прозорої системи нарахування виплат.

"Ми хочемо зробити ставку вчителя більш масивною в загальному тілі заробітної плати. Сьогодні існує близько 60 надбавок, і сам педагог часто не розуміє, як формується його дохід. Ми плануємо ці зміни, але будемо прив’язувати розмір зарплати до кваліфікації вчителя", – уточнив очільник міністерства.

Розрахунок заробітної плати повинен включати всі робочі години, які вчитель мусить проводити у школі, а не тільки так звані горлові. В майбутньому цей час також враховуватимуть та оплачуватимуть, що призведе до збільшення доходу. Плюс будуть оцінювати цифрові навички співробітників і рівень володіння мовами, аби виділяти справедливі суми.

Які надбавки отримують вчителі у 2024 році

Раніше ми розповідали, що зарплата педагогів складається не лише з окладу, але й містить різноманітні надбавки. Завдяки цьому вдається підвищити середній рівень доходу, інакше суми залишалися б мізерними. Основні види доплат визначені Постановою № 1391 та включають:

  • стаж педагогічної роботи – 10% за 3 роки, 20% за 20 років, 30% за 30 років;
  • класне керівництво – 20% для 1-4 класів, 25% для 5-12 класів;
  • престижність праці – 20% (призначають залежно від регіональних бюджетів і далеко не всім учителям);
  • керівництво гуртками, лабораторіями тощо – від 10 до 15%;
  • перевірку письмових робіт – залежить від класу та предмета (15% у підготовчих та 1-4 класах, 10-20% у 5-12 класах);
  • успішне проходження сертифікації – 20% протягом трьох років.

Також педагоги можуть отримувати премії, що передбачено Кодексом законів про працю. Конкретних підстав для преміювання співробітника немає, зазвичай це узгоджується колективними переговорами. Втім є кілька орієнтовних критеріїв, на які можна рівнятися при вирішенні питання, зокрема:

  • якісна та сумлінна праця;
  • сприяння розвитку здібностей учнів;
  • перемоги в конкурсах;
  • участь у розробці навчальних матеріалів і програм.

Деякі заклади освіти можуть виплачувати премії найбільш активним працівникам, які досягли вагомих професійних результатів протягом року чи взяли на себе обов’язок підготовки урочистих святкувань до професійних/державних/ювілейних дат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні запрацює додаток "Мрія" та розповідав, які функції з'являться для вчителів, батьків та школярів. Також ми повідомляли, як стаж роботи впливає на розмір доходу вчителів у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.