Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати вчителів у 2024 році – як стаж впливає на розмір доходу

Значна частина заробітної плати педагогів складається з надбавок і доплат, затверджених Кабінетом міністрів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вчителі в Україні мають надбавки за стаж роботи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році оновили єдину тарифну сітку для співробітників бюджетної сфери, яка містить розміри базових ставок для оплати праці. Залежно від вказаних сум роботодавці розраховують зарплату працівникам, враховуючи кваліфікацію, навантаження, складність посадових обов’язків тощо. Одним із важливих факторів впливу на розмір щомісячного доходу вчителів є надбавка за вислугу років.

Сайт Pro Гроші розповідає, як змінюється зарплата педагогічних співробітників з огляду на стаж роботи.

Українське законодавство визначає, що трудовий стаж потрібно обчислювати сумарно за весь час професійної діяльності людини на посадах, визначених у спеціальному Переліку. Але право на надбавки за вислугу років дають також інші періоди, зокрема:

  • час перебування на військовій службі;
  • діяльність у Службі безпеки.

Щоб визначити вплив стажу на розмір заробітної плати вчителя, необхідно знати відсотковий розподіл. Цей показник множиться на базовий оклад, залежно від тарифного розряду. Після цього сума регулярного доходу педагога збільшується. В галузі освіти робочий стаж дає такі надбавки:

  • 0% – до 3 років діяльності на посадах;
  • 10% – від 3 до 10 років;
  • 20% – від 10 до 20 років;
  • 30% – понад 20 років.

Наприклад, згідно з новою єдиною тарифною сіткою, вчителі та викладачі без категорії 10 розряду отримують мінімум 5 815 грн. Якщо стаж роботи дорівнює 5 років, то надбавка становитиме 5 815 х 0,1 = 581,5. Отже заробітна плата виросте до 6 396,5 грн. Якби співробітник має стаж від 10 років, його дохід підвищиться до 6 978 грн.

Зауважимо, що до суми заробітку педагогів також входять надбавки за престижність праці, винагорода за сумлінну роботу, допомога на оздоровлення та додаткові виплати. Саме з їх допомогою роботодавці зобов’язанні здійснити диференціацію зарплат, аби зрівняти з мінімально затвердженим рівнем. Станом на січень 2024 року українці не можуть отримувати менше 7 100 грн на місяць.

За що вчителі отримують премії

Кожен освітній заклад може на власний розсуд розробити критерії для преміювання співробітників. Немає конкретних завдань, визначених законом, виконання яких обов’язково призведе до отримання премії. Хоча сам процес передбачений Кодексом законів про працю.

Додаткові кошти виплачують вчителям за результатами роботи протягом якогось періоду та хороші досягнення. Наприклад, орієнтовні критерії преміювання такі:

  • якісна і сумлінна праця педагога;
  • сприяння розвитку здібностей учнів;
  • перемоги або участь вихованців у конкурсах/олімпіадах;
  • розробка навчальних матеріалів і програм.

Деякі заклади можуть виплачувати грошову винагороду вчителям за організацію святкувань та урочистих відзначень державних/професійних/ювілейних дат. Визначити умови надання премій можливо через колективні засідання та домовленість всіх педагогічних працівників.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що вчителі можуть подати заявку на проходження сертифікації. Також ми повідомляли, що в Україні зростуть зарплати вчителів і розповідали, на які суми можуть розраховувати освітяни у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.