Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробіток педагогів у січні: скільки платять вчителям приватних шкіл

Педагоги в державних навчальних закладах отримують меншу зарплату, ніж співробітники приватних шкіл

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вчителі у приватних школах заробляють набагато більше, ніж у державних

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Навіть з огляду на те, що вчителям анонсували збільшення заробітних плат у 2024 році, їхні доходи не можна порівняти з сумами, які отримують педагоги приватних навчальних закладів. Звісно, на це впливають різні фактори, наприклад, регіон, кваліфікація, складність викладання предмету тощо.

Сайт Pro Гроші проаналізував пропозиції на порталі Work.ua та дізнався, які зарплати пропонують у приватних школах.

У Харкові вчитель початкових класів може заробити 15 000 – 23 000 грн. Але від кандидатів вимагають достатню комп’ютерну грамотність, досвід роботи викладання онлайн, грамотне володіння українською мовою, а також охайність в одязі. При цьому потрібен індивідуальний підхід до кожного учня, організація батьківських зборів, ведення документації та контроль безпеки дітей.

Заклад у Кривому Розі, який спеціалізується на розвитку та навчанні дітей за методикою Монтессорі, пропонує вчителю початкових класів 12 000 – 16 000 грн плюс бонуси. Необхідно мати вищу освіту з педагогіки або спорідненого напрямку та володіти англійською мовою.

Що стосується Києва, то заробітна плата може відрізнятися залежно від навчального закладу та предмету. Зокрема, на сайтах пошуку роботи вказані такі розміри доходу:

  • до 20 000 грн – вчитель молодших класів;
  • 20 000 грн – математика і фізика;
  • від 15 000 до 25 000 грн – образотворче мистецтво;
  • від 20 000 до 40 000 грн – англійська мова;
  • від 25 000 до 35 000 грн – українська мова та література;
  • до 35 000 грн  – зарубіжна література.

В більшості випадків від співробітника вимагають проведення позаурочних заходів, розробку та залучення методичного наповнення для роботи класу, досвід використання електронних платформ, реалізацію інтерактивних технологій, вміння складати навчальні програми.

В деяких закладах вчителів забезпечують безплатним харчуванням, частковою оплатою навчальних курсів та тренінгів за бажанням, різноманітними позаурочними розважальними заходами, поїздками та екскурсіями.

Індексація заробітних плат

Раніше ми розповідали, що у 2023 році керівники могли не перераховувати зарплати співробітникам, адже їх звільнили від такого зобов’язання. Втім у законі "Про державний бюджет-2024" йдеться, що з січня буде відбуватися обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком для індексації доходів громадян.

Іншими словами, цього року з першого числа кожного місяця роботодавцям необхідно змінювати розміри грошових доходів працівників відповідно до індексу споживчих цін. Цю інформацію публікує Державна служба статистики не пізніше 10 числа.

Відомо, що у грудні середній показник заробітної плати по Україні становив 19 000 грн. Лідерами серед міст за рівнем доходів були Київ, Львів та Дніпро. Зате в деяких великих населених пунктах, як от Одесі та Харкові, жодних змін не відбулося.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що держава двічі перерахує зарплати деяким українцям і розповідав, кому пощастить у 2024 році. Також ми повідомляли, яку суму платитимуть у 2024 році педагогам в університетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.