Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата – від 20 000 грн: для працівників якої сфери діють фінансові гарантії

Базову зарплату можна збільшити шляхом призначення премій та надбавок

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Хто отримуватиме мінімальну зарплату 20 тисяч гривень

Фото: Pexels, НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Український уряд продовжив для працівників медичної сфери фінансові гарантії, які були встановлені в 2022 році. Передбачається, що лікарі, фармацевти та медсестри будуть отримувати не менше базової заробітної плати за повний місяць роботи.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Кабінет Міністрів 13 січня 2023 року узгодив питання мінімальної вставки для персоналу медичних закладів. Йдеться саме про ті лікувальні установи, які мають контракт з Національною службою здоров'я та не перевищують фондом оплати праці визначений відсоток щомісячного грошового доходу.

В 2023 році базова заробітна плата дорівнюватиме:

  • для лікаря та фармацевта – не менше ніж 20 000 гривень;
  • медичної сестри/брата та фахівця із реабілітації – не менше ніж 13 500 гривень.

При цьому рішення не стосується фармацевтів-інтернів та лікарів-інтернів. Звісно, кожному закладу не обов'язково слідувати встановленому рівню зарплати. Саме на керівництво покладена відповідальність за розподіл бюджету та раціональне використання коштів. Якщо адміністрація лікарні розуміє, що працівники сумлінно виконують посадові обов'язки, вона може збільшити ставку за рахунок премій, доплат і надбавок, враховуючи складність, умови, відповідальність за виконану роботу, кваліфікацію співробітників тощо.

"Цього року головний акцент державного бюджету, звісно, оборона. Але попри зменшення фінансування програми медгарантій нам вдалося зберегти фінансові гарантії медпрацівникам", – наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Як потрібно розподіляти бюджет

У Міністерстві додають, що керівництво медзакладів повинно не тільки забезпечувати персонал гідною оплатою, але й стежити за оптимальним рівнем забезпечення лікарні необхідним обладнання. Якщо близько 70-85% загального бюджету спрямовують на фонд праці, це вважається достатнім показником.

Тому, щоб програма медичних гарантій здійснювалося, не можна перевищувати 85% доходу за поточний місяць. Якщо ж установа спрямовує стовідсотковий фонд на зарплати, не вистачить коштів на закупівлю потрібних ліків, харчування, устаткування тощо. Українці не зможуть отримувати безоплатні лікувальні послуги: громадянам доведеться покривати всі витрати самостійно, що суперечить договору з НСЗУ.

Аби не сталося подібних проблем, в МОЗ обіцяють стежити за якістю надання медичних послуг шляхом періодичного моніторингу закладів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як отримати без декларації безкоштовне лікування та медикаменти для ВПО. Також ми повідомляли, що ветеранам війни надають безоплатну меддопомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.