Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ветеранам війни надають безоплатну меддопомогу: перелік послуг та як отримати

Деякі важкі травми, які потребують дорогого обладнання, не входять у безоплатний лікувальний тариф

Фото: Генеральний штаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ветерани війни можуть отримати безплатне лікування

Фото: Генеральний штаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні досі триває повномасштабна війна, внаслідок якої з’являється все більше ветеранів. Вони мають деякі пільги, серед яких – право на отримання безплатної медичної допомоги при травмах.

Деталі повідомляє Національна служба здоров’я України в Facebook.

Перелік пільг визначено у статті 4 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". У ній йдеться про надання екстреної, амбулаторної або стаціонарної меддопомоги при переломах чи інших травмах, які можна ідентифікувати за фізичними відчуттями, як от за інтенсивними болями, набряком, деформацією частини тіла, порушенням координації тощо.

Ветеранам необхідно викликати за номером 103 екстрену допомогу, описати свій стан й отримати інформацію. Незважаючи на потребу госпіталізації чи її відсутність, особу повинні доставити у лікувальний заклад, але обов’язково у такий, що має контракт з НСЗУ. Лише за цієї умови ветеран може розраховувати на безоплатне обстеження, лікування, реабілітацію та ін.

Передбачається, що у закладі пацієнта забезпечать оглядом і консультацією стосовно стану здоров’я, діагностикою, яка також включає рентгенологічні, ендоскопічні, ультразвукові, функціональні дослідження, а ще виконанням лікарями вузьких спеціалізацій, зокрема лікувальних процедур або хірургічних втручань. Все це є повністю безплатним для ветерана війни.

Які послуги надають лікарні, які мають контракт з НСЗУ

Як тільки пацієнту випишуть направлення на обстеження чи консультацію, можна планувати здійснення всіх необхідних процедур. При госпіталізації до переліку включають перебування у стаціонарі та повноцінне харчування. Загалом ветерани мають право на наступні безплатні послуги (якщо лікарня підписала контракт за пакетами "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань" або "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах"):

  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • медичну допомогу для полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів травматичного пошкодження;
  • знеболення та медикаментозну терапію;
  • хірургічні операції із забезпеченням анестезії;
  • післяопераційний моніторинг, знеболення і подальшу медикаментозну терапію;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • реабілітацію в гострому періоді.

Вкотре зауважимо, що всі зазначені послуги для ветеранів надаються на безоплатній основі. Проте існують винятки. Мова про необхідність закупівлі дорогого обладнання чи матеріалів, наприклад, накісткових металоконструкцій або протезів. Такі предмети не входять у тариф і мають бути оплачені пацієнтом. Проте, як уточнюють в Національній службі здоров’я України, не завжди тягар фінансування лягає на ветерана. Їх реально забезпечити у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що звільнитися зі служби можна ще за однієї обставини. Також ми повідомляли, на які спеціальності найбільше набирають призовників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.