Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Індексація 2023: чи будуть збільшувати зарплати й пенсії українцям

Роботодавцям дозволили вирішувати самостійно, чи здійснювати індексування зарплат

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Індексації зарплат в 2023 році не буде

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський у листопаді підписав Закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік" від 03.11.2022 р. № 2710-IX. В документі визначені нюанси щодо індексації зарплати та деяких соціальних виплат у 2023 році.

Закон опубліковано на сайті Верховної Ради.

Документом передбачено ряд важливих змін, які стосуються розподілу державного бюджету. Окрім визначення, яку частку коштів будуть витрачати на оборонний сектор, є розділ про суми, якими фінансуватиметься соціальна сфера. Зокрема вагомим для українців є пункт 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет, яким призупиняється дія Закону "Про індексацію грошових доходів населення".

Державна служба з питань праці роз’яснила, що для громадян означає цей пункт. Він стосується доходів фізичних осіб, які індексуються документом. В першу чергу, мова про роботодавців і зарплати співробітникам. Так, у 2023 році всіх керівників звільнили від зобов’язання здійснювати індексацію посадових окладів і підвищувати заробітну плату.

Проте, з огляду на високий рівень інфляції у державі, а також для стимулювання кращого виконання обов’язків робітниками, власник може самостійно прийняти рішення про додаткові виплати своїм співробітникам. Наприклад, у вигляді премії.

Які ще видатки можуть залишитися без індексації

Закон "Про індексацію грошових доходів населення" стосується не лише робочого середовища. Призупинення його дії означає, що індексації у поточному році можуть позбавити деякі інші доходи, серед яких:

  • пенсії;
  • стипендії;
  • грошове забезпечення;
  • виплати, що підпадають під українське законодавство про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (за виключенням щомісячного страхового забезпечення потерпілим на виробництві);
  • компенсація за шкоду, завдану особі (каліцтво чи інше ушкодження здоров’я);
  • виплати українцям, які мають право на відшкодування у разі втрати годувальника;
  • розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Попри відмову від щорічної березневої індексації пенсійного забезпечення, уряд планує провести так зване осучаснення. Як уточнив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева, йдеться про підвищення пенсій навіть в умовах нульової інфляції. Якщо підрахунки політика справдяться, то у 2023 році виплати стануть більші на 24%.

Щоправда, це не торкнеться надбавок за стаж чи вік, встановлених законодавством. Тобто підвищення можливе тільки для розрахункового розміру виплат. До того, якщо ця сума менша, ніж мінімальне пенсійне забезпечення, то індексації можна не чекати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці отримають підвищені пенсії вже навесні. Також ми повідомляли, що підвищення тарифів на електрику торкнеться кожного українця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.