Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хто не має права на допомогу за розміщення в себе вдома переселенців – відповідь юриста

З'ясувалось, хто не може претендувати на виплати за розміщення ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто не має права на допомогу за розміщення переселенців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які прихистили в себе в будинку внутрішньо переміщених осіб, мають право на отримання компенсації від держави за кожен день такого розміщення.

Про це нагадали юристи БФ "Право на захист".

До 31 березня 2023 року сума виплат становитиме 30 гривень на день за розміщення переселенців у себе вдома.

Які існують виключення

Однак, правники нагадують, що існує виключення щодо отримання таких виплат — родичі людини зі статусом ВПО не можуть претендувати на такі кошти.

Це передбачено "Порядком компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану", ухваленому Кабміном. Там вказано, що компенсація не надається членам родини ВПО.

Водночас самі внутрішньо переміщені особи в разі проживання в родичів мають право на отримання допомоги на проживання від держави.

Скільки отримують переселенці

Щомісячна державна допомога на проживання ВПО становить для осіб віком від 18 років – по 2 000 грн, для дітей та осіб з інвалідністю – по 3 000 грн. До закінчення воєнного стану та ще місяць після нього виплати громадянам продовжуватимуться автоматично.

ВПО затримували виплати

На початку року, як ми повідомляли, переселенцям затримували виплату допомоги. Причина – брак готівки у Держказначействі. Це пов'язано з початком року, коли програми фінансування закінчуються, а інші тільки починаються. Казначейство насамперед виконало інші соціальні виплати, а тепер уже перейшло до переселенців.

Переселенців просять не "обривати" гарячі лінії міністерств із питаннями, коли будуть гроші. Усі, кому виплати призначено, їх отримають.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Раніше ми писали про те, що внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати такі документи:

  • заяву;
  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми писали про те, чи скасують допомогу переселенцям в разі зміни місця проживання. Також сайт Pro Гроші розповідав, що загрожує українцям, які зловживають статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.