Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Законно — не завжди справедливо. Відверта розповідь судді про складнощі роботи в Україні

Суддя з Херсона розповіла про нюанси роботи суддею в Україні, найскладніше в професії та виїзд з окупації

Колаж: Pro Гроші/ Дар'я Давиденко

Професія судді вимагає максимальної стресостійкості

Колаж: Pro Гроші/ Дар'я Давиденко

Що може бути відповідальніше за роботу судді? У твоїх руках фактично доля та майбутнє людини — кожна помилка, як помилка хірурга, може стати фатальною.

Але без інституту суду неможливо уявити жодне цивілізоване суспільство — саме ці люди тримають баланс справедливості, призначають покарання винним та компенсацію постраждалим.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із суддею Херсонського міського суду Інною Хайдаровою про складнощі та принади цієї професії, роботу в окупації й функціонування судової системи під час війни.

Далі оповідь йтиме від першої особи, щоб краще зануритись в історію героя.


На даний час я є суддею Херсонського міського суду. Коли відбулася окупація, то розпорядженням голови Верховного Суду було призупинено роботу Херсонського міського суду, а підсудність було передано Саксаганському районному суду міста Кривого Рогу.

Я виїхала на початку квітня цього року з Херсона, коли мала таку можливість, тому що евакуації суддів не відбувалося. На скільки мені відомо, тільки працівники правоохоронних органів усі виїхали 24 лютого, оскільки для правоохоронців це було потрібно в першу чергу, і це не обговорювалось.

З приводу суддів ніяких офіційних розпоряджень не було, ніяких зелених коридорів теж. Ми самі виїжджали, хто як міг знаходив шлях. Я виїжджала вже на початку квітня з дитиною через ці російські блокпости. Колеги усі виїхали в різний час, у кого коли була можливість.

Що було до війни?

До війни я розглядала цивільні та адміністративні справи за Кодексом цивільного судочинства, але я вже майже чотири роки без повноважень.

Вони припинилися у 2019 році, потім я пройшла кваліфікаційне оцінювання, і зараз мої документи щодо призначення безстроково знаходяться в Офісі Президента, поки це питання не вирішено.

**Суддя без повноважень все одно є суддею і зобов’язаний відвідувати робоче місце, як і всі інші, просто тимчасово не виконує своєї основної функції — здійснення правосуддя, доки його не перепризначать. Такі люди до перепризначення займаються іншою роботою у суді, можуть оформлювати певні матеріали, аналізи, допомагати у цьому колегам.

Через це моєї роботи особливо не торкнулася війна. Коли відбулося призупинення роботи судів, зокрема і нашого, то Верховний суд нам надав орієнтовний перелік судів по Україні, де є вакантні місця, щоб ми написали заяви про відрядження.

Що відбулося після окупації?

Ми не були готові до цього наступу, всі справи залишилися у суді, але декілька років тому усі справи, старі й нові, почали переносити в базу в електронному вигляді. Тобто там все це є.

Бачила після деокупації Херсона фото адвокатів у соцмережах, які проходили біля будівлі суду, і на трьох поверхах вікна закриті справами суду.

Я вважаю, що після перемоги зміниться взагалі підхід до роботи у суді. Зараз у яких умовах працюють судді? Без світла, без нічого, і з фінансуванням не дуже добре в ці часи, але все одно судді працюють, вирішують справи. Після перемоги вони зможуть працювати вже у будь-яких умовах.

Яка вона, робота судді?

Особисто мені все подобається в цій професії, ця робота для мене найкраща, я відчуваю себе на своєму місці.

Мені подобається і безпосереднє спілкування з людьми, зі сторонами в процесі, і складання документів, і ухвалення рішень, коли я можу показати себе як професіонала.

Мабуть, для мене найскладніше це не помилитися у прийнятті рішень, воно має бути максимально справедливим і законним. Відповідальність, яку на мене покладено, я дуже розумію і хочу додати, що за всі роки роботи суддею мене моя совість не мучає за жодне винесене рішення.

Професію судді відрізняє від інших спеціальностей у цій галузі саме ухвалення рішень, оскільки це безпосередньо впливає на долю людини.

Якщо йдеться про кримінальні справи, то це й воля людини, але якщо йдеться про цивільні справи, все одно ти якимось чином впливаєш на долю, винесене тобою рішення може змінити чиєсь життя.

Існує багато принципів судочинства, але я два основних для себе виділяю — це принципи законності та справедливості. Наше законодавство неідеальне, і ось це складно — поєднати їх у якомусь прийнятому рішенні, коли ти виносиш вирок лише законний, він не завжди може бути справедливим.

Кому підійде професія судді?

Ну, по-перше, людина має бути стресостійкою, це однозначно, оскільки у кожній справі є дві сторони й одна з них, як правило, незадоволена.

Розуміючи своє становище у справі, ця сторона може почати тиснути на суддю, і якщо ти будеш психологічно і морально слабким, буде дуже важко працювати, відключити розум від цього тиску і винести справедливе рішення.

Також суддею повинна бути людина, яка має цю внутрішню відповідальність, розуміє, що таке справедливість, і це мають бути якості особистості, а не просто знання цих термінів.

Ніколи б не порадила цю професію тим людям, які не мають цих якостей.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав усі нюанси про роботу прокурором в Україні та писав про складнощі професії маркетолога. А більше історій про фахівців у різних професіях читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.