Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Янукович за все заплатить: Мін'юст подав позов до суду

Міністерство юстиції України звернулося до суду з заявою про застосування санкцій щодо стягнення в дохід держави знайдених активів колишнього президента

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Позов про конфіскацію активів Януковича буде направлено до Вищого антикорупційного суду

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство юстиції України подає позов про конфіскацію активів колишнього президента Віктора Януковича до Вищого антикорупційного суду України.

Про це повідомили на сторінці Мін’юста в Facebook.

"Кожного дня, крок за кроком, Мін’юст здійснює все, максимально можливе, для того, щоб віднайти докази, інформацію про майно прибічників російської влади, російських олігархів, пропагандистів – усіх, хто сприяв і продовжує підтримувати збройну агресію рф на території України, хто фінансував руйнування наших будинків і вбивства українців. Вони повинні заплатити за все це своїм майном", – наголошує заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

За її словами, Мін’юстом було проведено клопітку роботу, щоб виявити нерухоме майно, транспортні засоби, корпоративні права, які прямо чи опосередковано належать Віктору Януковичу, та зібрати достатню і беззаперечну інформацію, яка стала підставою для звернення до суду з заявою про застосування санкцій щодо стягнення в дохід держави знайдених активів.

У скільки оцінюють "націоналізовані" активи українських бізнесменів

За підсумками засідання Ставки верховного головнокомандувача, 7 листопада стало відомо, що акції Укрнафти, Укртатнафти, Запоріжтрансформатору, АвтоКрАЗ і Мотор Січі були примусово відчужені у власність держави.

Ці підприємства повʼязані з бізнесменами Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вʼячеславом Богуслаєвим і Костянтином Григоришиним.

Вартість активів, що перейшли у власність держави після відчуження стратегічних підприємств, оцінюють у 956,5 млн доларів.

До 24 лютого сукупна вартість цих активів була у 2,5 рази вищою – 2,426 млрд доларів.

Найдорожчий актив Укрнафта – найбільший видобувач нафти в Україні і власник 600 АЗС. До 24 лютого компанія оцінювалася у 1,5 млрд доларів. Зараз вартість компанії – 748 млн доларів.

Доля Коломойського та Боголюбова в Укртатнафті оцінюється в 28%, стільки ж – у Олександра Ярославського, решта – у НАК "Нафтогаз України". До війни Forbes оцінював весь актив у 830 млн доларів, зараз – 178 млн доларів.

Мотор Січ Вʼячеслава Богуслаєва зараз оцінюють у 27 млн доларів, а до війни — 90 млн. АвтоКрАЗ Костянтина Жеваго — 3 млн доларів (до війни 10 млн).

Запоріжтрансформатор Костянтина Григоришина — банкрут, тому його вартість оцінюють як нульову. Підприємство виробляє трансформаторне та реакторне обладнання, тому потенційно завод є привабливим активом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з Альфа-Банком. Також ми розповідали, як зміниться назва Альфа-Банку після націоналізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.