Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнні злочини та моральні протиріччя: вся правда про роботу прокурором в Україні

Розповідаємо історію досвідченого працівника прокуратури, який присвятив професії майже пів життя

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Досвідчений прокурор розповів про усі нюанси роботи

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

У четвер, 1 грудня, Україна відзначає надважливе професійне святоДень працівників прокуратури. Спеціалістів цієї структури інколи недооцінюють порівняно з іншими правоохоронними органами, а дарма.

Про те, наскільки важлива місія прокурора для суспільства та чим взагалі займаються ці люди, сайт Pro Гроші поспілкувався з керівником Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником.

Далі історія вестиметься від першої особи, щоб краще зануритись в історію героя.


На посаді керівника Хмельницької обласної прокуратури працюю з початку її діяльності, тобто з 11 вересня 2020 року. До того функції органів прокуратури в регіоні виконувала прокуратура Хмельницької області.

Загалом, я вже майже пів життя працюю прокурором — понад 20 років. І, як і кожен прокурор, розпочинав з першої сходинки — прокуратури районного рівня. Для мене це був Деражнянський район на Хмельниччині.

Хто такий прокурор?

А й справді, здебільшого уявлення про прокурора у людей помилково складається з серіалів, анекдотів чи гумористичних мемів про "людей у погонах", які впливово вирішують "усі питання".

Скажу, що реальний український прокурор відрізняється від такого замиленого у суспільстві образу.

Українська прокуратура є сучасним та дієвим правоохоронним органом з європейськими стандартами роботи. Разом із розвитком нашої держави удосконалювалась та повсякчас продовжує вдосконалюватися і робота інституції, за 31 рік змінювались повноваження та навіть процедура призначення прокурорів на посади.

З прокурорами краще не зустрічатись?

Напевно і добре, що багатьом не доводиться знати з власного досвіду, хто ж це такий насправді прокурор, бо доброчесна людина переважно зустрічається з прокурором у тому випадку, коли вона постраждала від кримінального правопорушення.

Специфіка нашої роботи така, що прокурор є там, де є порушення Закону. Тому люди, з якими працює прокурор, перебувають у не найкращих ситуаціях та проживають неприємні та, на жаль, часто трагічні події.

Якщо розповідати про функції та роль у кримінально-правовому полі, то прокурор з’являється в кримінальному провадженні після того, як про факт вчинення кримінального правопорушення стало відомо правоохоронцям.

Прокурор є процесуальним керівником кримінального провадження, тобто здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, дізнання, здійснює нагляд за додержанням законів органами, які провадять оперативно-розшукову діяльність, — пояснює Олексій Олійник.

Коли у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів про вчинення злочину, прокурор звертається до суду з обвинувальним актом та доводить винуватість обвинуваченого у суді. Ця функція називається підтриманням публічного обвинувачення.

Що буде після вироку?

Після того як судовий розгляд завершується обвинувальним вироком і засудженому призначено покарання, прокурор виконує іншу функцію — функцію нагляду за виконанням судового рішення.

У кримінальному провадженні прокурор є стороною обвинувачення, тобто спрямовує свою діяльність на те, щоб кожен, хто вчинив злочин, був притягнутий до встановленої Законом відповідальності, та водночас, щоб невинуватий не був обвинуваченим, засудженим чи підданим необґрунтованому процесуальному примусу. Тому прокурор завжди уважно та скрупульозно слідкує за дотриманням вимог Закону в кожному випадку.

Ми не виконуємо "репресивної" функції, з якою нас нерідко помилково асоціюють, для нас важливі законність і справедливість, дотримання законних прав усіх учасників процесу — і потерпілої сторони, і підозрюваного, обвинуваченого, засудженого.

Для цього прокурори проводять постійні перевірки в місцях несвободи, слідкують, аби затримані особи, ув’язнені або ж засуджені, які уже відбувають покарання, утримувались в належних умовах.

А ще органи прокуратури виконують роль координатора — ми об’єднуємо зусилля усіх правоохоронних органів для того, аби ефективність роботи кожного зростала.

На захисті інтересів держави

Прокурори працюють не лише у кримінально-правовому полі, а й ефективно захищають інтереси держави у суді.
Це ще одна наша функція — представництво інтересів держави у суді.

Діяти на цьому напрямку ми починаємо лише у тих випадках, коли відповідальні за захист державних інтересів інституції таку роботу не проводять або ж проводять її неефективно. Бувають і випадки, коли ми представляємо інтереси держави у правовідносинах, де уповноважений орган на захист таких інтересів відсутній або не має повноважень звернутись до суду.

Я вже згадував про зміни функцій та повноважень, які відбувалися впродовж 31-річної історії української прокуратури. Однією з них стала зміна функції представництва.

Раніше прокурор проводив перевірки дотримання законів, за результатами яких виявляли порушення інтересів окремих громадян. Для їх поновлення досить часто прокурору необхідно було звернутися до суду та відстоювати інтереси людини у судовому порядку. Наразі цією функцією органи прокуратури не наділені.

В межах наших повноважень – представництво інтересів виключно держави.

Разом з тим, захищаючи інтереси держави в цілому, ми діємо на благо кожного жителя нашої області.

Спектр напрямків представницької діяльності органів прокуратури досить різноманітний — це й усунення порушень та наслідків зловживань під час розпорядження державними та комунальними землями, під час використання коштів бюджету, до прикладу, виділених на будівництво об’єктів соціальної інфраструктури, під час здійснення публічних закупівель.

Робота прокурорів поруч

Активно зараз в порядку представництва інтересів держави ми працюємо над забезпеченням доступу громадян до захисних споруд цивільного захисту — укриттів.

Вивчаючи це питання, ми виявили, що частина таких споруд свого часу неправомірно перейшла у приватну власність, частина наявних укриттів не готова для експлуатації за призначенням.

На такі порушення ми відреагували заявленими до суду позовами. Позовною роботою охоплено понад 90 укриттів, що можуть вмістити майже 37 тисяч людей.

У чому особливість прокурору?

І прокурор, і суддя мають спільну мету — законне та справедливе судове рішення.

Прокурор забезпечує прийняття законних та неупереджених процесуальних рішень та додержання прав усіх учасників процесу. І не важливо хто це, чи потерпілий, чи обвинувачений.

Для прокурора важливо домогтись не найсуворішого покарання, а забезпечення законності – аби покарання відповідало обставинам справи та нормам закону про кримінальну відповідальність.

Адвокат надає до суду лише ті докази, які виправдовують підозрюваного чи обвинуваченого, а прокурор такі, аби суд міг всебічно, повно та неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, відкриває для суду усі здобуті докази. Як ті, що викривають, так і ті, що виправдовують особу.

Саме суд ставить крапку в кримінальному провадженні своїм вироком, а прокурор йому у цьому всебічно сприяє шляхом реалізації процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків.

Моральні протиріччя

Жодних моральних суперечностей в роботі прокурора бути не може.

Закони, якими ми керуємось у своїй діяльності, чітко регламентують алгоритм дій прокурора у конкретній справі. Вони визначають, і яке покарання очікує винуватця, і які обставини його пом’якшують чи обтяжують.

Як я вже зазначав, для нас головними є закон та справедливість. Коли людина керується такими принципами, її совість залишається чистою. Саме такого ставлення до роботи вимагаю я від своїх підлеглих.

Складно чи надихаючи?

Здебільшого ми працюємо з людьми, які вступили в конфлікт з законом або ж потерпіли від порушення закону. Люди, які звертаються до нас, нерідко перебувають у важкому психоемоційному стані, часто потребують не лише правової допомоги, а й підтримки.

Прокурор проживає ці події разом з іншими учасниками процесу.

А надихає результат нашої роботи — реальний вплив на стан законності в області, усунені порушення та відновлені інтереси держави, справедливі вироки.

Мене радує те, що я з гордістю можу розповідати про ефективність роботи колективу обласної прокуратури.

Війна змінила все

З 24 лютого змінились пріоритети нашої роботи — фокус уваги зосередився на злочинах, пов’язаних зі збройною агресією РФ.

За процесуального керівництва обласної прокуратури з 24 лютого слідчим відділом управління СБУ в Хмельницькій області здійснювалось досудове розслідування у 740 кримінальних провадженнях про злочини цієї категорії. З них: 320 – про воєнні злочини та 420 – проти основ національної безпеки України.

На Хмельниччині кількість розслідуваних кримінальних проваджень за такими фактами є не такою значною, як у наших колег з деокупованих територій.

"Тому наші прокурори їдуть на підтримку прокурорів таких регіонів та допомагають документувати воєнні злочини там".

З початку вторгнення Хмельниччина прийняла багато вимушено переміщених осіб, а тому у нас реєструвались і кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни. 15 з таких зареєстрованих проваджень стосується дітей, які постраждали від збройної агресії.

Як стати прокурором в Україні?

Доступ до посади прокурора абсолютно вільний. Випускник юридичного вишу за бажанням може запросто розпочати свою кар’єру прокурора.

Для цього дипломованому юристу, який володіє державною мовою, необхідно здобути щонайменше два роки стажу в галузі права та пройти добір.

Добір полягає у проходженні кваліфікаційних іспитів, за якими передбачена спеціальна підготовка кандидата у Тренінговому центрі прокурорів України. Потім на основі рейтингу кандидатів відбувається конкурс, де визначаються кращі, котрі і призначаються на посади прокурорів окружних прокуратур.

Призначений на посаду прокурор набуває повноважень лише після складення відповідної Присяги.

Прокурором може стати не кожен

Робота прокурора підійде тим, хто готовий працювати заради інших людей. В протилежному випадку молодому юристу краще шукати для себе інші напрями діяльності.

Професія вимагає відданості обраному шляху та наполегливості у постійному зростанні.

Прокурор завжди вчиться, безперервно підвищує свою компетентність та вдосконалює свій професійний рівень. Його поведінка взірцева, як на роботі, так і поза службою.

Тримайте руку на пульсі

Прокурори, які нещодавно прийшли на роботу, мають вбирати у себе досвід старших колег, працювати добросовісно та безупинно підвищувати свою компетентність.

Наше законодавство постійно змінюється, підлаштовуючись під вимоги часу, а тому і кожен правоохоронець має тримати руку на пульсі.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав історію маркетолога, а про досвід фахівців у інших професіях, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.