Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як знайти роботу, якщо немає досвіду: 6 порад

Розповідаємо, що робити та говорити, щоб роботодавець захотів з вами співпрацювати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пошук першого місця роботи – складне і відповідальне завдання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість роботодавців мають суворі вимоги до майбутніх співробітників. Вони хочуть до себе в команди людей, які вже всі вміють і мають потрібний досвід роботи для певної позиції. Але як бути тим, хто такого досвіду не має?

Pro Гроші розповідають, що робити людям, котрі шукають роботу на старті кар'єри.

1. Починайте шукати роботу якомога раніше

Щоб після випуску з університету вас взяли на ту позицію, про яку ви мрієте, починайте працювати паралельно з навчанням. Теорія – це добре, але практика ще краще. Здобути необхідний досвід можна ще під час навчання. Викладачі у вишах на багатьох спеціальностях радять своїм студентам шукати роботу на останніх курсах. Також важливо уважно підбирати місця практики, деякі компанії пропонують студентам співпрацю з подальшим працевлаштуванням.

2. Не лінуйтеся вчити мови

Знання іноземних мов допоможе не лише влаштуватися на бажану роботу. Це стане великим плюсом для подальшої зарплати. Адже працівники, які добре знають англійську чи іншу мову, завжди мають перевагу перед тими кандидатами на роботу, у яких таких знань немає.

3. Цікавтеся зарплатами та вимогами до вакансій

Щоб реально оцінити свої можливості, необхідно періодично вивчати ситуацію ринку праці. Для цього уважно читайте опис усіх цікавих вам вакансій. Особливу увагу слід звертати не лише на рівень зарплат (хоча це теж важливо), а ще й на те, які навички мають бути у кандидата на посаду, якою ви цікавитеся. Крім того, потрібно вивчити, що вам доведеться робити і чого ще доведеться навчитися.

4. Коректно обговорюйте майбутню зарплату

Оплату праці необхідно обговорити за будь-яких обставин. Однак на співбесіді не варто починати розмову з грошей. У розмові вам обов'язково назвуть зарплату, яку зможуть запропонувати, або поцікавляться, скільки ви хотіли б отримувати. Але перед тим, як ця тема підніметься, розкажіть про свої ділові якості, а також про те, як проходили практику, навчаючись у вузі, які функції доводилося виконувати. Потрібно також розповісти про додаткові навички – курси, знання мов.

5. Максимально розкрийте себе як особистість

Покажіть потенційному роботодавцю, що ви прагнете розвитку та що у вас є великий потенціал. Часто на роботу швидше згодні прийняти людину з мінімальним досвідом і всьому навчити, ніж взяти співробітника, який вважає, що він розумніший за всіх, але насправді не продуктивніший за інших. На співбесіді постарайтеся переконати людину в тому, що ви хочете працювати саме в її компанії.

6. Переборіть страх першої роботи

Не треба боятись починати все з нуля. Це ваша перша робота та дуже важливий досвід. Найчастіше цей досвід набагато важливіший, ніж зарплата. Потрібно бути готовим до того, що спочатку вам не багато платитимуть. Натомість вам можуть запропонувати безкоштовне навчання у вигляді тренінгів або курсів. На першому місці роботи важливо зробити успішний перший крок своїми кар'єрними сходами. І хоч поки вам доведеться працювати на своє резюме, у майбутньому цей досвід допоможе отримати бажану роботу та зарплату, до якої ви прагнете.

Раніше ми писали про те, як правильно оцінити себе і яку зарплату потрібно просити під час співбесіди з потенційним роботодавцем.

Також ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть просто і швидко знайти роботу до душі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.