Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не соромно. Яку зарплату назвати на співбесіді, щоб отримати омріяну роботу

Обговорювати оплату праці з потенційним роботодавцем не завжди зручно, але треба бути готовим відстоювати свої інтереси

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не можна соромитися обговорювати зарплату на співбесіді.

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зміна роботи – це гарний привід збільшити рівень доходу. Існує універсальна порада називати суму на 15-25% більше тієї зарплати, яка була на попередньому місці. Однак багато українців соромляться говорити про оплату праці, боючись що їм відмовлять, почувши завищені вимоги.

Сайт Pro Гроші розповідає, як правильно оцінити себе та яку зарплату просити на співбесіді.

Фахівці з рекрутингу рекомендують брати до увагу одразу кілька критерій, за якими можна визначити можливий рівень оплати праці.

Насамперед, українцям пропонують провести моніторинг зарплат на сайтах з працевлаштування, таких як Work.ua або Rabota.ua. Там можна побачити, яку оплату пропонують роботодавці кандидатам на позицію, яка вас цікавить. Водночас, потрібно дуже уважно вивчити вимоги до кандидатів на посаду. І оцінити, чи відповідають цим критеріям ваш досвід, знання та навички.

Крім того, можна поспілкуватися з людьми, які працюють на аналогічих позиціях до тієї, на яку ви претендуєте. Таким чином можна дізнатися, скільки насправді роботодавці платять у сфері, якою ви цікавитеся.

Також варто пам'ятати про те, що зарплата може залежати і від масштабів компанії, в яку влаштовуєтесь. Наприклад, на одній і тій самій позиції в малому бізнесі, де працює близько 50 осіб, та в компанії більшого середнього масштабу – на 350 людей рівень зарплат можуть сильно відрізнятися. А у великій корпорації на аналогічній позиції можуть запропонувати вдвічі більшу зарплату.

Ще одним важливим критерієм щодо визначення рівня оплати праці є знання іноземних мов. Роботодавці оцінюють вище позиції, на які визначений обов'язковий рівень володіння мовами.

Що робити, якщо вам пропонують замалу зарплату

Якщо співбесіда пройшла успішно, вам повністю підходить позиція, на яку ви влаштовуєтеся, а наприкінці розмови роботодавець називає зарплату, яка вас не влаштовує, можна зробити наступне:

  1. Не соромтеся торгуватися. Повідомте ейчара, що розраховували на більш комфортнішу для себе суму.
  2. Уточніть, які додаткові бонуси є в компанії. Можливо, вам готові оплачувати проїзд і мобільний зв’язок. Або ж передбачений обід.
  3. Поцікавтеся преміями та мотивацією. Спитайте, чи може ваша зарплата збільшитися від виконаної роботи.
  4. Дізнайтеся, чи може змінитися зарплата після випробувального терміну. Він може тривати від кількох місяців до півроку. Багато роботодавців пропонують перегляд зарплати в майбутньому.

Найкращий спосіб отримати роботу з бажаним рівнем оплати праці – приходити на співбесіду з вже визначеною для вас цифрою і відкрито говорити про неї рекрутеру.

Раніше ми писали, як змінилася ситуація на ринку праці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та кому катастрофічно не вистачає праціників. Роботодавці у цих сферах активно поширюють вакансії на сайтах для пошуку роботи.

Також пи розповідали про те, як змінити професію під час війни та адаптуватися до нових умов, які пропонують роботодавці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.