Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Врятувати безробітних: три сфери, в які найчастіше йдуть українці і заробляють до 45 тис. грн

Після хвилі звільнень люди почали влаштовуватись на нову роботу, і часто це абсолютно нові для них галузі

Фото: Уніан. Колаж:  Pro Гроші

З'явилося три сфери, куди найчастіше йдуть працювати безробітні українці

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні призвела до того, що українці якщо не втратили роботу, то залишились без частини або повної зарплати. Але навіть через дуже низьку кількість вакансій на ринку багато людей вже змінили професію, навіть не маючи профільної освіти.

OLX Робота опублікували дослідження, у якому розібрались, які настрої у безробітних українців та які три сфери вони найчастіше обирають.

Люди готові до кардинальних змін

Згідно з онлайн-опитуванням сайту, в якому взяли участь майже 8 218 людей, понад 22% українців вже змінили професію під час війни. Ще 49% шукають роботу і готові до нової сфери. Всі ці люди переважно шукають роботу через онлайн-платформи. І тільки до 5% зверталися до служби зайнятості.

Так, усі вони переважно обирають одну з цих трьох сфер:

  • роздрібна торгівля / продажі / закупки;
  • логістика / склад / доставка;
  • виробництво / робітничі спеціальності.

У кожній з них пропонують і різні рівні зарплат.

Скільки можна заробити в цих трьох сферах

"У середньому пошукачі хочуть отримувати за свою роботу від 10 до 20 тис. грн на місяць. Своєю чергою, в цих категоріях роботодавці готові наймати людей без досвіду і платити від 9 до 28 тис. грн. Тож пропозиція на ринку подекуди навіть перевищує очікування кандидатів", – зауважили в дослідженні.

У сфері роздрібної торгівлі та продажів найбільше пропозицій є на посади менеджерів з продажу та продавців. На такій роботі можна отримувати на місяць від 10 до 15,5 тис. грн.

У сфері "Логістика / склад / доставка" можуть без досвіду влаштуватися водії і таксисти. Але їм обов'язково потрібне водійське посвідчення. Водіям таксі пропонують в середньому зарплату у розмірі 25 тис. грн. А от у далекобійників кращі можливості, оскільки їм в середньому платять 44 тис. грн.

У третій найпопулярнішій серед безробітних сфері найбільший попит мають швачки. Якщо людина прийде без досвіду на таку посаду, то отримувати зарплату зможе на рівні 13,5 тис. грн. А от різнороби можуть заробляти по 12 тис. грн щомісяця.

Як знайти роботу, якщо немає досвіду

З проблемами пошуку роботи, куди приймають без досвіду, переважно стикаються студенти та люди, які не працювали взагалі ніде. Для них дають багато порад, як перебороти страх, знайти хорошого роботодавця та умови. Але ці поради будуть корисними й для тих українців, які через війну змушені кардинально змінити сферу праці.

Отже, одна з найважливіших порад – починати шукати роботу якомога раніше. Не потрібно чекати кращих часів чи того, що вона сама вас знайде.

Також варто вчитися та здобувати навички, які будуть робити вас кращим кандидатом на бажану посаду. Читайте детально у нашому матеріалі, які ще є поради для працевлаштування для людей без досвіду.

Ми також писали про те, яку зарплату потрібно просити під час співбесіди з потенційним роботодавцем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.