Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата вже не на першому місці. Що треба обговорити на співбесіді через війну

Пояснюємо, про що потрібно запитати у потенційного роботодавця

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сирени та бомбосховища стали ключовими темами на співбесідах

Фото: ДСНС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В умовах воєнного стану змінилися і реалії проходження співбесід. Наприклад, повітряна тривога може перервати розмову у будь-яку мить. А окрім звичайних запитань, тепер не зайвим буде поцікавитися і про наявність бомбосховищ в офісі чи порядок дій при загрозі атаки окупантів з неба.

Pro Гроші розповідають, які нюанси потрібно знати, проходячи співбесіду під час війни.

Повітряна тривога під час співбесіди: що робити

Насамперед, якщо є така можливість, співбесіду можна відразу організувати у безпечному місці. Однак якщо це зробити неможливо, бажано заздалегідь обговорити з потенційним роботодавцем ці нюанси, а вже потім починати розмову по суті.

Якщо ж просто під час співбесіди у місті увімкнули сирени, важливо не панікувати. Варто вибачитися і попросити роботодавця дати 5-10 хвилин перерви, щоб перейти у безпечне місце.
У тому випадку, якщо у безпечному місці немає інтернету (це також потрібно перевірити заздалегідь), попередьте роботодавця і перенесіть співбесіду на інший час. Або ж запропонуйте продовжити розмову після закінчення повітряної тривоги.

Питання безпеки на роботі в умовах війни

Ми живемо в абсолютно новій реальності, яку до 24 лютого не могли навіть уявити. Отримати роботу важливо, але не менш важливіше почуватися у безпеці за зберегти своє життя.
Тому фахівці радять під час співбесіди поцікавитися такими питаннями:

  • Бомбосховище. Чи є воно в офісі або підприємстві, на якому ви збираєтеся працювати.
  • Можливість дистанційної роботи. Якщо ви будете почуватися безпечніше вдома, то вам потрібно підготуватися і організувати умови для праці.
  • Безпека працівників. Варто поцікавитися, як наразі працюють співробітники компанії. Роботодавець повинен навести приклади того, що життю та здоров’ю співробітників нічого не загрожує.

Окрім цього, співбесіда – це майже завжди емоційно складна сходинка на шляху до нової роботи. До неї варто підготуватися ще й морально.

Що потрібно зробити перед співбесідою

Щоб розмова пройшла конструктивно і вдало для вас, варто зробити так, щоб ви почувалися впевненим у собі. Для цього достатньо причепуритися та попрацювати над собою, щоб стримати хвилювання (зробити кілька повільних вдихів-видихів та подумати про щось приємне).

Крім того, потрібно добре продумати запитання, які вам важливо поставити працедавцю.

Чого не потрібно говорити на співбесіді

Для того, щоб отримати бажану роботу, потрібно утриматися від таких тем:

Критика попереднього місця роботи. Вас обов’язково запитають про причини звільнення з минулої роботи. Фахівці радять відповідати чесно та щиро. Якщо вас зловлять на брехні, шанси отримати роботу зменшаться. Говорити про причини звільнення треба максимально коротко і без емоцій. У жодному разі не можна розповідати про проблеми з попереднім керівником чи колегами. Краще утриматися від будь-яких негативних оцінок.

Несерйозність намірів. Не треба казати, що ця робота для вас лише на деякий час, а потім ви продовжите шукати щось цікавіше. Потрібно показати зацікавленість, що це саме та робота, яку ви шукали та що ви зможете працювати тут тривалий час. Бажано перед співбесідою зібрати максимум інформації про компанію. Роботодавці хочуть побачити вашу зацікавленість у роботі саме на їхню компанію.

Небажання розвиватися. Кому потрібні співробітники, які не хочуть покращувати професійні навички? Якщо вас запитують про плани на майбутнє, будьте готові розповісти, на які курси ви хочете потрапити або яку мову плануєте вивчити. Також подумайте, що для вас буде цікавим у майбутньому під час роботи на цю компанію.

І головне, під час співбесіди потрібно бути щирим та відвертим. І хоч пошук роботи у такий складний час – це завдання із зірочкою, не варто боятися. Адже кожен своєю справою мусить наближати країну до перемоги.

Раніше ми розповідали про 5 проблем, які найчастіше заважають українцям знайти роботу під час війни. Сайт Pro Гроші також писав про лайфхаки, які допоможуть пройти співбесіду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.