Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вимушена міграція. Яку роботу пропонують українцям та скільки платять

Багато біженців з України з початку повномасштабного вторгнення знайшли прихисток в Польщі, Чехії та Румунії

Колаж: Pro Гроші

Все більше біженців з України зацікавлені в пошуку роботи

Колаж: Pro Гроші

До повномасштабної війни понад 80% біженців з України ніколи не працювали у Польщі, Чехії та Румунії, однак зараз значна частина з них вже знайшли роботу.

Про це йдеться в дослідженні настроїв українських біженців, проведеного Міграційною платформою EWL.

Так, 82% біженців з України не мали досвіду роботи в Польщі, 89% ніколи не працювали в Чехії, а також 83% – в Румунії. Натомість більш ніж половина планують або вже мають роботу: у Польщі відсоток охочих складає 63%, в Чехії – 52%. В Румунії менше третини українських біженців готові працювати.

Польща

Найчастіше біженці з України виїжджають до Польщі через культурну та географічну близькість. За даними ООН, з початку війни, станом на вересень, туди приїхали 1,36 млн українців.

У Міністерстві праці та соціальної політики Польщі повідомляли про 430 тисяч працевлаштованих біженців з України від початку повномасштабного вторгнення. Тобто близько 2/3 від усієї кількості біженців працездатного віку (670 тис.) мають роботу.

Українці надають перевагу роботі у Польщі через культурну та географічну близькість та друзів або родичів у цій країні. А також через те, що Польща була найпопулярнішим напрямком роботи та життя для економічних мігрантів до повномасштабної війни.

Ринок праці цієї країни – найбільш зрозумілий для українців. Крім того, Польща першою швидко спростила процедуру легалізації та працевлаштування біженців з України.

Наразі більшість біженців працюють на фізичній роботі, яку можна отримати без знання польської мови та досвіду. В основному, це сфери:

  • логістики;
  • харчової та переробної промисловості;
  • електроніки та автомобільної галузі;
  • послуг.

Майже половина біженців з України в Польщі (51%) отримують зарплату від 500 до 1 000 євро (від 19,5 до 39 тисяч гривень).

Чехія

Ще однією з головних країн трудової міграції громадян України залишається Чехія. Наразі країна надала прихисток понад 400 тисячам українцям.

У Міністерстві праці й соціальної політики Чехії, станом на серпень, звітують про понад 101 тисячу українських біженців, які знайшли роботу в країні. Причому, переважно – це робота на тривалий термін.

Українські біженці у Чехії заробляють у середньому 770-1 250 євро на місяць (від 28 до 45 тисяч гривень). Найбільше роботи зараз на підприємствах машинобудівної та автомобільної галузі.

Румунія

На відміну від Польщі та Чехії, біженці з України обирали Румунію як тимчасовий прихисток, передусім через членство цієї країни в НАТО (64%). Найбільше в Румунію приїхало з біженців з півночі та півдня України.

Третина усіх біженців планувала переїзд до Польщі через побоювання з пошуками роботи в Румунії. Тільки 27% біженців планували знайти її саме там.

Наразі в країні працює близько 2 тисяч українських біженців. В основному це фізична робота на підприємствах автомобільної галузі із середньою зарплатою 400-500 євро (14,5 – 18 тисяч гривень).

Водночас у дослідженні EWL наголошується, що більша частина біженців з України йдуть працювати попри те, що в європейських країнах вони можуть розраховувати на соціальні виплати.

Раніше ми писали, що Lidl у Польщі шукає нових працівників. Також ми розповідали, скільки грошей витрачає Польща на одного переселенця з України.

Більше про роботу за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.