Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Віддалена робота має мінімум три недоліки – про що мовчать працівники на дистанційці

Рекрутингова агенція дослідила, які проблеми можуть переслідувати віддалених працівників в Україні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Працівники на віддаленій роботі зіштовхуються з труднощами

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наслідком пандемії коронавірусу, а потім ще й повномасштабної війни в Україні стало переведення десятків тисяч працівників на дистанційну роботу. При цьому значна частина співробітників вважають себе відірваними від роботи, працюючи віддалено.

Рекрутингова агенція King Star Alliance назвала три головні недоліки віддаленої роботи в Україні.

Опитування показало, що близько 80% українських компаній, попри всі обставини, хотіли б бачити своїх співробітників офлайн.

Три реальні недоліки віддаленої роботи

Недосконале робоче середовище. В King Star Alliance вважають, що роботодавцю легше створити комфортні та безпечні умови праці для співробітників, які працюють офлайн. Адже в офісі працівник отримує відповідні технічні засоби, ергономічне робоче місце, стабільний зв’язок та електропостачання, доступ до обладнаного бомбосховища та психологічної допомоги. Таким чином співробітник не залишається наодинці зі своїми проблемами.

Проблеми з ефективністю. Для того, щоб вирішити робочі завдання, колективи часто проводять обговорення в Zoom. Але онлайн такі дискусії тривають довше, а ідеї виникають не так часто, як під час "мозкового штурму" в офісі. Це пов’язано з регламентом дистанційних комунікацій: кожен повинен дослухати спікера до кінця, а будь-який коментар може сприйматися за неввічливу поведінку. Дослідники цього питання переконані, що в офісному галасі народжуються більш креативні та ефективні рішення.

Сповільнення кар'єрного зростання. Фахівці на ремоуті та їх вклад у загальну справу можуть бути менш помітними для керівництва. Водночас працівник в офісі іноді може досягнути більших результатів навіть з нижчими навичками. Також для деяких посад важливий доступ до корпоративної таємниці, тому віддалений співробітник на цій позиції менш бажаний.

Які переваги дистанційки

Водночас серед переваг віддаленої роботи називають такі фактори:

  • відсутність дрес-коду та необхідності їздити в офіс;
  • гнучкий тайм-менеджмент;
  • можливість долучитись до компанії, що знаходиться у іншому місті/країні;
  • більше свободи для вирішення особистих та побутових питань.

Чи є різниця в оплаті праці офлайн та онлайн

У King Star Alliance переконані, що різниця між заробітною платою офісного працівника і дистанційного існує. Це пояснюють тим, що робота в режимі remote на ідентичних посадах може оплачуватись менше через знижене операційне навантаження та відсутність витрат на дорогу.

У деяких компаніях, співробітники, які працюють офлайн, можуть отримувати на 10-15% більше зарплату ніж ті, хто працює дистанційно.

Чому зарплати в різних областях можуть відрізнятиися

PR-менеджерка Work.ua Вікторія Білякова в коментарі Pro Гроші розповіла, що цінові показники по кожному регіону можуть відрізнятися через одразу кілька факторів.

Це залежить від рівня попиту та пропозиції на ринку праці, рівня відновлення кількості вакансій у тому чи іншому регіоні. Також безпекова ситуація може відігравати чималу роль у цьому питанні, – пояснила експертка.

За її словами, зарплата також може змінюватися й через велику конкуренцію. Зокрема, на ринок праці повертаються переселенці у прифронтові регіони. Також зʼявляється все більше шукачів у сфері ІТ, між якими точиться конкуренція за роботу.

Раніше ми писали про те, як розповісти керівнику про вигорання. Також ми пояснювали, як змінилася середня зарплата з початку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.