Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загадкова гра економіки: розкрито таємниці нерівної зарплати між регіонами

Зверніть увагу, що на підвищення зарплати може впливати навіть сам співробітник, а не лише виключно роботодавець

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сума зарплат може змінюватися

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплата — досить важлива частина нашої роботи. Адже саме на ці показники люди звертають чималу увагу, коли шукають нове місце на ринку праці. Однак всі помічали, що в різних регіонах Україні й різні заробітні плати. А все це цілком логічно, якщо розуміти, які фактори на це впливають.

Сайт Pro Гроші розповідає, від чого залежить сума зарплати та в яких регіонах вона постійно змінюється.

Зміст
1.Від чого залежить розмір зарплати
2.Як змінилися зарплати в Україні з початку року
3.Що буде з зарплатами далі

Від чого залежить розмір зарплати

Насправді це питання не таке просте й цінові показники по кожному регіону можуть відрізнятися через одразу кілька факторів.

Це залежить від рівня попиту та пропозиції на ринку праці, рівня відновлення кількості вакансій у тому чи іншому регіоні. Також безпекова ситуація може відігравати чималу роль у цьому питанні, – говорить PR-менеджерка Work.ua Вікторія Білякова.

Наразі ми бачимо, що продовжує відновлюватись бізнес, який займається виробництвом і відбудовою. Також логістика і телекомунікації укріплюють зв'язки між бізнесами. Ще не варто забувати, що в освіті починається підготовка до прийдешнього навчального періоду. А тому логічно, що наразі в цих сферах буде дещо більша зарплатня через ріст попиту серед роботодавців.

Крім того, що бізнеси розширюються і нарощують виробництво, залучають відповідних фахівців і адміністративний персонал, відбувається і реакція бізнесу на заяви влади, що могло вплинути на зростання кількості вакансій для викладачів англійської.

Регіон проживання чи локація, яку вибирали нові кандидати, збігаються з областями з найбільшою кількістю вакансій. Йдеться про:

  • Київську;
  • Львівську;
  • Дніпропетровську;
  • Одеську;
  • Харківську області.

А через велику конкуренцію на ринку зарплата теж може змінюватися.

Також на ринок праці повертаються переселенці у прифронтові регіони. Зʼявляється все більше шукачів саме зі сфери ІТ, між якими точиться конкуренція за роботу.

Як змінилися зарплати в Україні з початку року

Дніпропетровщина, Запоріжжя, Харківщина

Тут найбільше зросла зарплата саме в Дніпропетровській області. Наприклад, на початку 2023 року середня зарплата збільшилася до 12 000 – 15 000 гривень відповідно. А у квітні відбувся ще один стрибок.

У Запоріжжі та Харкові зростання теж було, але не таке помітне, а все через те, що економіка в цих регіонах ще не повернулася до попередніх показників. Середня зарплата в областях складає 13 000 — 15 000 гривень.

Вінниця, Кропивницький, Полтава, Черкаси

У цих регіонах середні зарплати однакові й майже всюди є зростання. Останнє підвищення відбулося весною 2023 року і наразі середні зарплати становлять близько 14 000 гривень.

Київ, Житомир, Суми, Чернігів

Тут зарплати теж зросли після певного просідання, яке повʼязано з енергетичним терором РФ. Це сталося у березні, а от далі протягом всієї весни показники більше не змінювалися. Наразі у цих регіонах показники залишилися на рівні від 12 000 до 18 000 гривень.

Миколаїв, Одеса

Ці міста постійно потерпають від обстрілів ворога, а тому такі події досить сильно відбилися й на зарплатах. Восени показники просіли на 2 000 гривень і залишалися такими досить довгий час. У травні цифри почали поступово відновлюватися і наразі становлять 14 000 — 15 000 гривень.

Івано-Франківськ, Луцьк, Львів, Рівне, Тернопіль, Ужгород, Хмельницький, Чернівці

Саме на захід країни після початку повномасштабного вторгнення перемістилося багато бізнесів та переїхали працівники, а тому тенденція на зростання зарплат є найбільш стійкою. Наприклад, саме через це просідання зарплат тут не спостерігалося і з минулого року вони в основному зростали поступово та щоквартально. Зараз показники на рівні 13 000 — 16 000 гривень.

Що буде з зарплатами далі

Експерти запевняють, що, попри війну, ринок праці України продовжує розвиватись і вже зараз конкуренція досягає довоєнного рівня. А тому розмір зарплати може зростати, адже у цьому питанні це є досить важливим аргументом. Зарплата – один із важелів утримання працівників у компанії.

Важливим фактором, який впливає на перегляд зарплат, є і насиченість галузі вакансіями. Виходить, коли кількість вакансій у галузі сягає довоєнного рівня, то роботодавці ще більше зіштовхуються з дефіцитом кваліфікованих працівників. Саме тоді вони й вдаються до перегляду зарплат.

Також зверніть увагу, що на підвищення зарплати може впливати навіть сам співробітник, а не лише виключно роботодавець, як про це думають більшість українців.

Тож на перегляд оплати праці можете впливати й ви самі, а саме підвищуючи свою кваліфікацію, а також здобуваючи знання та навички, які дозволять робити більше, швидше чи по-новому, а, відповідно, й збільшуватимуть прибутковість бізнесу.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які тенденції на ринку праці переважатимуть у 2023 році. Також ми писали, як зміниться зарплата українців у наступні 2 роки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.