Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важлива складова зарплати – які доплати передбачені вчителям

Доплати призначені з метою стимулювання вчителів до високоякісної та ефективної роботи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським вчителям передбачені різні доплати до зарплати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роль вчителя в житті кожної людини є надзвичайно важливою, і їхній внесок у розвиток суспільства важко переоцінити. Тому в українському законодавстві передбачений пункт про доплати та премії освітянам.

Сайт Pro Гроші, посилаючись на дані Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки, розповідає про те, за що освітяни можуть отримати доплати.

За що освітяни можуть отримати доплати

Крім фіксованих посадових окладів, що встановлюються для освітян за рішенням Міністерства освіти й науки України від 26 вересня 2005 року під номером 557, учителям надаються додаткові компенсації та підвищення заробітної плати за виконання додаткових видів педагогічної роботи, стаж та визнання їхньої праці високопрестижною, включаючи:

  • Педагогічний стаж роботи:

Один зі способів стимулювання вчителів це надбавки за стаж, наприклад:

  • понад 3 роки – 10%;
  • понад 10 років – 20%;
  • понад 20 років – 30% посадового окладу.

Виходячи з цих даних, можна зробити висновок, що, чим більший досвід має вчитель, тим вища надбавка.

  • Престижність педагогічної праці:

Вчителі, які відзначаються особливою якістю та ефективністю своєї роботи, можуть отримувати надбавку за престижність педагогічної праці в розмірі до 30% посадового окладу (постанова КМУ від 23.03.2011 № 373).

  • Проходження сертифікації:

Вчителі, які успішно проходять сертифікацію, отримують доплату у розмірі 20% посадового окладу протягом дії сертифіката (постанова КМУ від 19.02.2020 № 113).


На які ще доплати можуть розраховувати вчителі

Постановою КМУ від 28.12.2021 № 1391 "Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти" передбачені зокрема такі види доплат:

Доплата за класне керівництво:

  • у 1-4 класах – в розмірі 20%;
  • у 5-11 класах – в розмірі 25% посадових окладів (ставок заробітної плати).

Доплата за перевірку письмових робіт:

  • з математики – 15%;
  • з мови та літератури – 20%;
  • з іноземної мови, технічної механіки (конструювання) та креслення – 10 % посадових окладів (ставок заробітної плати), залежно від навчального навантаження;
  • у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти – 15 % ставки заробітної плати, незалежно від навчального навантаження.

Робота в інклюзивних класах:

За роботу в інклюзивних класах, де навчаються діти з особливими потребами, передбачена доплата у розмірі 20% посадового окладу.

Проведення позакласної роботи з фізичного виховання:

Вчителі фізичного виховання, які проводять позакласну роботу, можуть отримувати доплату у розмірі 10-40% посадового окладу, залежно від кількості класів у ЗЗСО.

Завідування кабінетами та лабораторіями:

Вчителі, які відповідають за керівництво навчальними кабінетами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками – 10-15%, за завідування майстернями, кабінетами інформатики – 15-20% посадових окладів (ставок заробітної плати).

Обслуговування комп’ютерної техніки:

За таку роботу в закладах освіти передбачені доплати у розмірі 10-15%.

Як зміниться заробітна плата вчителів у 2024 році

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що у вересні 2024 році в країні планують підвищити базову ставку вчителів. Ця зміна спрямована на поліпшення системи оплати праці вчителів та скасування надбавок.

Мета цього рішення підвищити доходи вчителів і зробити їхню зарплату однією з найбільших в Україні. Це нововведення передбачає, що 80% зарплати вчителів буде складати оклад, а решта – різні види доплат.

Раніше ми повідомляли, скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі на пенсії. Також ми писали, які зарплати отримують вчителі без стажу роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.