Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше без надбавок? Як зміниться заробітна плата вчителів в Україні

Нововведення можуть допомогти створити більш прозору та справедливу систему оплати праці вчителів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським вчитаелям вже у вересні 2024 року будуть виплачувати нову зарплату

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На вересень 2024 року в Україні заплановано важливий крок у вдосконаленні системи оплати праці вчителів. Працівникам закладів освіти планують збільшити базову ставку.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в етері телемарафону.

"У нас немає виходу, як не трансформувати систему освіти. У наступному році ми плануємо запустити масовий пілот, масштабний, з новою заробітною платою", – розповів міністр.

Федоров зауважив, що при підвищенні ставки освітян відбудеться скасування надбавок. Це пов'язано з тим, що в Україні існує понад 50 видів доплат для вчителів, а процес формування тарифної сітки та нарахування заробітної плати є досить складним. Саме це стало причиною того, що багато вчителів отримують досить маленькі зарплати, навіть у порівнянні з середньою заробітною платою в країні.

"Вчителі повинні стати рок-зірками, вони повинні заробляти точно більше, ніж середня заробітна плата по країні, а взагалі в ідеальному світі у них повинна бути одна з найбільш великих заробітних плат", – додав Михайло Федоров.

Важливим нововведенням є значне підвищення базової ставки, яка буде застосовуватися з самого початку. Як повідомляє Федоров, 80% заробітної плати вчителів буде складати певний оклад, а решта буде складатися з різних видів доплат. Планується видавати нову заробітну плату українським вчителям вже з вересня наступного року.

За що вчителі можуть отримати премію у 2023 році

Вчителі можуть отримувати премії на підставі Кодексу законів про працю. Ці премії виплачуватимуться за роботу впродовж певного періоду, такого як місяць, квартал або рік. Також можливі додаткові виплати до державних та професійних свят або ювілейних дат.

Служба освітнього омбудсмена визначила орієнтовні критерії для преміювання, такі як якість уроків, сприяння розвитку учнів, перемоги в конкурсах, участь у розробці навчальних матеріалів тощо. Однак ці критерії можуть бути змінені кожним закладом освіти шляхом колективних переговорів.

Раніше ми повідомляли, що держслужбовці отримуватимуть зарплату за новими правилами. Також ми писали, що відбувається із зарплатами українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.