Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення зарплат вчителям – коли на нього чекати та як зміниться механізм виплат

Розповідаємо, які саме зміни обіцяє влада та що чекає на працівників сфери освіти вже зовсім скоро

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплати вчителям мають підвищити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські вчителі отримують невисокі зарплати, навіть у порівнянні з середнім рівнем оплати праці в країні. Водночас влада визнає, що такий рівень зарплат не відповідає тому, яким він мав би бути, і прогнозує зміни.

Pro Гроші розповідають, коли вчителям очікувати на підвищення зарплат і як саме може змінитися механізм оплати праці.

Зміст
1.Чому зарплату вчителям у 2023 році не підвищать
2.Як саме можуть змінити зарплату вчителям
3.Коли очікувати на підвищення
4.Які надбавки можуть скасувати

Чому зарплату вчителям у 2023 році не підвищать

Цього року влада вирішила відмовитися від підвищення окладів педагогічних працівників. Кабмін своїм рішенням призупинив дію норми, яка передбачала, що з 1 січня 2023 року зарплати вчителів мали зрости. Якби цього не сталося, мінімальна зарплата, яку б отримували вчителі, була б на рівні чотирьох прожиткових мінімумів (10 736 грн).

Міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, що підвищення зарплат не відбулося, оскільки в держбюджеті заклали значно менші кошти на зарплати вчителів, ніж минулого року.

"Державним бюджетом України на 2023 рік граничний обсяг освітньої субвенції, видатки якої спрямовуються на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, скорочено більш ніж на 20,5 млрд грн (19%) порівняно з 2022 роком", – пояснив міністр.

Серед причин різкого зниження видатків на освіту у бюджеті 2023 року він назвав складні умови війни.

Як саме можуть змінити зарплату вчителям

Оксен Лісовий також анонсував, що невдовзі українська система оплати праці освітянам істотно зміниться. Він розповів, що спочатку буде запущений пілотний проєкт нової системи у 500 школах. Головною ціллю цього стане вийти з єдиної тарифної сітки.

"Хочемо, щоб базова частина зарплати була близько 80%, ще близько 20% – надбавки. І ще кілька надбавок: регіональні доплати та доплати від директора школи. І найголовніше – прагнемо підвищити зарплату", – повідомив міністр.

Він додав, що нову систему оплати праці вчителів можна буде охарактеризувати такими прикметниками:

  • прозора;
  • зрозуміла;
  • прогнозована.

Коли очікувати на підвищення

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров нещодавно уточнив, що пілотний проєкт з підвищення зарплат вчителям запрацює вже з вересня 2024 року. Тобто саме тоді роботу вчителів почнуть оплачувати по-новому.

За словами міністра, при підвищенні ставки освітян відбудеться скасування надбавок. Це пов'язано з тим, що в Україні існує понад 50 видів доплат для вчителів, а процес формування тарифної сітки та нарахування заробітної плати є досить складним. Федоров переконаний, що саме це і стало причиною того, що багато вчителів отримують досить маленькі зарплати, навіть у порівнянні з середньою заробітною платою в країні.

Які надбавки можуть скасувати

Як пише видання Освіторія, наразі законно скасовувати чи зменшувати розміри лише тих доплат та надбавок, які встановлені нормативними актами в граничних розмірах або мають необов’язковий характер та розмір яких залежить від наявного фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі. Це можуть бути доплати й надбавки за:

  • складність;
  • напруженість;
  • виконання особливо важливої роботи;
  • престижність праці.

Однак скороченню не підлягає базовий розмір зарплати, а також надбавки, встановлені чинним законодавством.

Раніше ми писали про те, які зарплати отримують вчителі без стажу роботи. Також ми розповідали, які доплати за класне керівництво отримують вчителі у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.