Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

І зарплата, і пенсія: скільки отримують вчителі, які продовжують працювати в школі

Розповідаємо, на які пенсійні виплати можуть розраховувати вчителі, які не йдуть зі школи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі вчителі можуть отримувати відразу зарплату і пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі вчителі мають право отримувати пенсію, продовжуючи працювати у школах. Законодавством передбачено, що такі виплати можливі. Це одна із причин, чому вчителі з досвідом часто не йдуть зі шкіл, досягнувши пенсійного віку.

Pro Гроші розповідають, яку саме виплату можуть отримати вчителі-пенсіонери та які існують нюанси у цьому питанні.

Хто може оформити пенсію і працювати в школі

Потрібно розуміти, що є два види пенсії – за вислугою років та за віком. Важливо пам’ятати, що вийти на пенсію за вислугою років – означає звільнитися з роботи та покинути школу.

Якщо людина оформить пенсію за вислугою років, а після цього повернеться до роботи вчителя, пенсію скасують і поновити її можна буде лише після наступного звільнення. Це передбачено статтею 7 закону "Про пенсійне забезпечення".

Отримувати пенсію і працювати у школі можна, лише якщо ви оформили виплати за віком.

Як оформити пенсію за віком

Пенсія за віком призначається після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років залежно від тривалості набутого страхового стажу).

При цьому, якщо раніше людині не призначали пенсію іншого виду (наприклад, по інвалідності або за вислугу років), така особа має право на отримання грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

  • на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років,
  • має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Який розмір пенсії за віком

Законом України "Про пенсійне забезпечення" передбачено, що пенсії за віком призначаються в розмірі 55% заробітку, але не нижче мінімального розміру пенсії. За кожний повний рік роботи понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія збільшується на 1% заробітку, але не менш як на 1% мінімального розміру пенсії.

Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі мінімального споживчого бюджету (станом на 2023 рік – 2 589 грн). В умовах кризового стану економіки та спаду виробництва мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі не нижче межі малозабезпеченості.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати трьох мінімальних пенсій за віком (станом на 2023 рік – 7 767 грн).

До того ж законодавством передбачено, що розмір пенсії за віком не може перевищувати 75% заробітку, за винятком мінімальних пенсій, підвищених за роки роботи понад 25 років у чоловіків і 20 – у жінок.

Таким чином вчителі-пенсіонери, які залишаються працювати в школах після досягнення пенсійного віку, отримують пенсію за віком та заробітну плату.

Раніше ми писали про те, які зарплати отримують вчителі у 2023 році, які обіймають посаду класного керівника. Також ми писали про те, який мінімальний та максимальний оклад вчителя у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.