Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці заживуть по-новому: що може змінитися вже у 2024 році

Зміни в пенсійній системі та підвищення прожиткового мінімуму потребують збалансованого підходу, який враховуватиме економічну стабільність та можливості держави

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть замінити індексацію пенсії іншим механізмом

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Українцям слід готуватися до змін, які стосуватимуться пенсій, прожиткового мінімуму та, можливо, розміру мінімальної зарплати. Як мінімум, планується замінити індексацію виплат пенсіонерам іншим механізмом.

Про це розповів перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в ефірі телемарафону.

Що відбуватиметься з пенсіями в Україні

Сьогодні українці мають невеликий відсоток пенсій порівняно зі своїми зарплатами. Наприклад, у Європі пенсії становлять не менше 40% заробітної плати, тоді як в Україні ця цифра ледве сягає 30%. Ця ситуація є дуже незадовільною та потребує термінових заходів.

Одним з обговорюваних варіантів змін є підвищення прожиткового мінімуму. Це може сприяти зростанню мінімальних пенсій. Зараз прожитковий мінімум становить майже 6 тис. гривень, тоді як мінімальна пенсія — 2 250 гривень.

Велика кількість українців отримує пенсії менше ніж 3 000 гривень, що є катастрофічною ситуацією. Підвищення прожиткового мінімуму може допомогти змінити цей стан речей та забезпечити достойний рівень життя для пенсіонерів.

Проте уряд вказує на відсутність коштів для проведення таких змін. Шукаються інші механізми для поліпшення ситуації. Однак попри це є плани провести індексацію пенсій у наступному році. Подальші дії уряду в цьому напрямку будуть залежати від знаходження ефективних рішень.

Що відомо про підвищення прожиткового мінімуму

У 2023 році не відбулося підвищення прожиткового мінімуму. Це пов'язано з економічними обмеженнями, спричиненими війною.

Проєкт закону щодо підвищення прожиткового мінімуму вже пройшов перше читання в Верховній Раді. Однак для успішної реалізації змін потрібні дієві механізми, які враховуватимуть фінансові можливості держави. Якщо уряд запропонує більш дієвий механізм, депутати будуть готові його підтримати.

Що буде із зарплатами при підвищенні прожиткового мінімуму

За словами Михайла Цимбалюка, в цьому році не буде збільшуватися мінімальний розмір зарплати. Проте, можливо, це вдасться зробити вже наступного року – 1 січня.

"Ми очікуємо проєкт бюджету, який на початку вересня вже повинен зайти у ВР. Побачимо, які там будуть стартові показники. Мені видається, що мінімальну зарплату можна було б підняти", – зазначив він.

Це, своєю чергою, допоможе збільшити податкові платежі до бюджету та забезпечити дотації для Пенсійного фонду.

Важливим аспектом є також співпраця з міжнародними партнерами та додержання умов рамкового договору з Міжнародним валютним фондом. В Україні може відбутися підвищення мінімальної зарплати, якщо МВФ підтримає це.

Хто може поновити виплати дистанційно

Подати заяву до Пенсійного фонду країни для отримання пенсійних виплат на банківські картки можна дистанційно. Така можливість є у тих, хто наразі проживає у зоні активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Як це можна зробити, читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, до яких змін варто готуватися пенсіонерам вже восени 2023 року. Також ми писали, хто може отримати понад 4 тисячі гривень у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.