Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як покращити своє фінансове становище – лайфхаки від експерта

Важливо, аби гроші починали працювати на вас, і тоді ви перейдете на новий фінансовий рівень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть примножити свої доходи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щоб налагодити відносини з грошима та вийти на новий рівень життя, не потрібно кидати все і змінюватися кардинально з понеділка. Достатньо ввести у рутину кілька корисних звичок і після цього ви побачите, як зміниться ваш достаток.

Про це розповіла експертка з особистих фінансів, викладачка з інвестицій Іванна Invest.

Які звички треба впровадити у своє життя?

Рахуйте гроші. Як би банально це не звучало, але більшість рахує тільки свої витрати. Це не зовсім ефективно, адже, окрім витрат, є ще дохід та дельта, але про них, на жаль, люди досить часто забувають.

Відкладайте кошти.

"Теж, на перший погляд, очевидна річ, але навичка відкладання насправді дуже корисна. Таким чином ми формуємо фінансову подушку безпеки", – говорить експертка.

Важливо не просто відкладати 10%, як нас вчили раніше, а знати свою суму "норми" відкладень, яка залежить від ваших цілей.

Примножуйте доходи. Це уміння – найефективніше. Адже завдяки йому і відбувається перехід на новий рівень у фінансах.

"Саме тоді, коли гроші починають працювати на нас, ми переходимо на новий фінансовий рівень", – додає експертка.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням. Тому ми сформували для вас економічний календар й врахували особливості кожного сезону та навіть місяця.

Наприклад, у травні треба робити ремонт. Тут сезонність грає неабияку роль, каже оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак. Справа не в цінах на будматеріали, вони змінюються відповідно до інфляції та курсу, а в погодних умовах.

Ремонт треба робити в теплий період року, особливо це стосується чорнових робіт, щоб нічого не відсиріло. Саме тому такі роботи варто встигнути зробити до початку опалювального сезону, щоб все встигло висохнути. Починати можна вже з кінця квітня-початку травня, а закінчити бажано до жовтня.

А от в червні вже варто переглянути свій бюджет. Це шостий місяць року, отже, пройшла рівно половина 2023-го. Яку б стратегію ви не розробляли на початку, на цей період вона вже не актуальна.

За цей час могли змінитися:

  • ваша робота;
  • доходи;
  • ситуація в країні та на лінії фронту;
  • курс долара;
  • відсоткові ставки та величезна кількість інших аспектів.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше про кожен місяць ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.