Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні немає професіональних спеціалістів? Яка сфера "голодує" найбільше

Чимало сфер, починаючи з 24 лютого, "просіли", але зараз вони поступово відновлюються, однак спеціалістів не вистачає

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Дефіцит кадрів відчувався і раніше

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці в Україні продовжує зазнавати ударів. Ми й раніше мали таку проблему, що наші спеціалісти покидали рідну країну та працювали за кордоном. Але з початку повномасштабного вторгнення ця проблема стала ще відчутнішою. Наразі на ринку є чималий дефіцит саме професійних кадрів.

Ринок "голодує" без професіоналів

Ринок праці України відчуває дефіцит кадрів, а особливо на робочі спеціальності. Така робота хоча і не вимагає якихось особливих навичок та знань, але тут платять не досить високу зарплатню. Така ж ситуація спостерігалась і до повномасштабної війни. Графік та умови праці для представників робочих спеціальностей теж різні.

Наразі на ринку фактично відсутня конкуренція і за низкою професій медичної сфери, а саме:

  • кардіолога;
  • офтальмохірурга;
  • спеціаліста ультразвукової діагностики.

Також бракує спеціалістів холодильного обладнання на виробництві та шахтарів.

Попит зростає, але Україна не встигає його задовольняти

Чималий попит мають і IT-спеціалісти. Однак, якщо в попередніх випадках проблема була в тому, що спеціалісти виїхали в інші країни, то тут ситуація відрізняється. Попит на IT-спеціалістів збільшується через зростання ринку.

Отже, виходить, що дана спеціальність має постійний "голод" кадрів. Проблема в тому, що Україна не генерує таку кількість спеціалістів, щоб вони покривали цю потребу.

Де ще необхідні професіонали свого діла?

Логічно, що наразі повномасштабна війна нас відрізала від моря. Саме тому логістика почала перебудовуватися та рухатися через сухопутні кордони. Отже, професійні водії теж у дефіциті.

Також є сфера послуг, яка починаючи з 24 лютого "просіла", адже ніхто не знав, як працювати. Але зараз вона знову починає оживати й шукати професіоналів, яких не так багато.

В містах потрібні:

  • електрики;
  • сантехніки;
  • зварники;
  • машиністи дорожньо-будівельних машин;
  • монтажники систем утеплення будівель;
  • слюсарі з механоскладальних робіт;
  • слюсарі-інструментальники;
  • слюсарі-ремонтники.

Країні дійсно потрібні спеціалісти своєї справи у тій сфері, яка стосується комунального господарства, але варто розуміти, що їх не вистачало й раніше.

Читайте також, які українські фахівці будуть найбільш затребувані в Польщі у 2023 році. А ще вас може зацікавити інформація про те, за що можна отримати покарання на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.