Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Буде складніше, ніж у 2022-му? Які тренди чекати на ринку праці через війну в Україні

Експерти пояснили, як повномасштабна війна вплине на рівень життя людей та оплату праці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці у 2023 році зміниться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення Росії безробітних стане більше не лише на території України, а й по всьому світу.

Про це йдеться у доповіді Міжнародної організації праці.

Так, у 2023 році кількість безробітних у світі зросте ще на 3 млн до 208 млн людей, а реальна заробітна плата через інфляцію значно зменшиться.

У багатьох країнах цього року буде спостерігатися нестача нових робочих місць. Це додатково вдарить по економіках країн, багато з яких досі відновлюються після економічного шоку, спричиненого пандемією коронавірусу.

"Уповільнення глобального зростання зайнятості означає, що ми не очікуємо, що втрати, які зазнали під час кризи COVID-19, будуть відновлені до 2025 року", – заявив директор дослідницького департаменту МОП та координатор звіту Річард Саман.

Що відбуватиметься на ринку праці

Фахівці прогнозують, що у 2023 році багатьом працівникам доведеться погодитися на низькокваліфіковану роботу, часто з дуже низькою оплатою праці, іноді з недостатньою кількістю годин.

Крім того, оскільки ціни зростають швидше ніж номінальні трудові доходи, криза вартості життя ризикує призвести до бідності більшої кількості людей.

У МОП попереджають, якщо війна в Україні затягнеться, то всі негативні явища у світовій економіці можуть ще більше посилитися, і в усьому світі спостерігатиметься зниження рівня життя на більш тривалий період.

Що відбувається на ринку праці в Україні

На початку 2023 року через дефіцит електроенергії практично кожне підприємство зазнає збитків, тому що для зберігання продукції необхідна електрика, а більшість торгових точок потребують доступу до інтернету. Через це роботодавцям доводиться урізати тривалість робочого часу, зарплати працівників або, у найгіршому випадку, скорочувати штат.

Кількість запропонованих вакансій на кадрових порталах зменшилася від 5 до 23%, порівняно з максимумом, зафіксованим у вересні 2022 року. Також скоротилася кількість резюме, які надсилають українці. Зокрема, це пов'язано з обмеженістю електропостачання та з перебоями в мережах інтернет-провайдерів.

Раніше ми розповідали про те, яких фахівців шукають в Україні та яку зарплату пропонують. Також ми писали, за що можна отримати покарання на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.