Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботу знайдуть всі? Які українські фахівці будуть затребувані в Польщі у 2023 році

Розповідаємо, які фахівці будуть затребувані в Польщі у 2023 році та яку роботу пропонуватимуть українцям

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку роботу пропонуватимуть українцям в Польщі у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кількість українців в Польщі збільшилася після початку війни Росії проти України, більшість з них знаходяться в пошуку роботи. Українські фахівці в Польщі будуть затребувані й у 2023 році.

Про це йдеться у дослідженні експертів Міграційної платформи.

Яку роботу пропонуватимуть українцям в Польщі у 2023 році

З даними Управління соціального страхування Польщі, у жовтні кількість іноземних працівників, які сплачують страхові внески, сягнула рекордних 1,1 млн осіб, це на 21% більше, ніж у січні 2022-го. Більшість з них – громадяни України. Експерти зазначають, що українці залишаються пріоритетними у працевлаштуванні для роботодавців в Польщі.

Через низький сезон виробництва і свята, на польських підприємствах у січні буде менше простої фізичної роботи. Підприємці в Польщі стикаються із постійним зростанням операційних витрат, спричинених інфляцією, підвищенням цін і здорожчанням енергоносіїв, а також ростом мінімальної заробітної плати в країні. Це має великий вплив на можливості працевлаштування нових працівників.

У 2023 році очікується збільшення кількості вакансій у провідних галузях, де працевлаштовуються українці. Зокрема збільшення вакансій відбудеться у галузі товарів масового споживання (продуктів харчування, засобів гігієни тощо) та сфері логістики.

Директор з продажів Міграційної платформи EWL Міхал Вежховський зазначив, що у 2023 році для українців пропонуватимуть вакансії на складах логістики та в електронній комерції. Така робота пов'язана із комплектацією та пакуванням замовлень. Експерт запевняє, що саме у цих галузях можливе збільшення вакансій з січня 2023 року, тому що на місцевому ринку все ще бракує працівників.

У будівельній галузі нестача кваліфікованих фахівців є перешкодою для роботи багатьох компаній. Також на дефіцит фахівців скаржаться 38% транспортних та логістичних компаній, це пов'язано з від'їздом українських чоловіків з Польщі. Підприємства переробної галузі також відчули нестачу працівників.

Експерти кажуть, що у 2023 році деякі підприємства в Польщі відчуватимуть дефіцит працівників на вакансіях, які більше притаманні чоловікам.

За даними Міністерства у справах сім’ї та соціальної політики Польщі, понад 766 тисяч українців офіційно працевлаштувалися у грудні, це майже в 10 разів більше, ніж у квітні 2022 року.

Раніше ми розповідали, чому українці в Польщі втрачають статус тимчасового захисту. Також ми писали, хто в Польщі може повторно отримати матеріальну допомогу. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.