Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть врегулювати нову робітничу посаду: про яку працю йдеться

На законодавчому рівні можуть врегулювати найм людей, які обслуговують домогосподарство

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують ввести поняття "домашнього працівника"

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Кодексі законів про працю не існує понять "домашнього працівника" та "домашньої праці". Тобто на законодавчому рівні не закріплені права та обов’язки осіб, яких наймають для ведення та обслуговування домогосподарства.

Цей пробіл пропонують закрити законопроєктом №5695, опублікованим на сайті Верховної Ради.

За ініціативу вже проголосували в першому читанні народні депутати у складі 262 осіб на засіданні 10 квітня. Документ під назвою "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників" пропонує закріпити їх правовий статус, визначити обов’язкові умови трудового договору.

Згідно з текстом документа домашнім працівником можна назвати людину, яка веде домашнє господарство чи займається іншою працею з обслуговування в межах трудових відносин з роботодавцем – одним з членів сім’ї. Водночас до поняття не будуть відносити людей, які займаються роботою нерегулярно – менш як 40 годин на місяць.

Також законопроєкт чітко називає фактори, які визначають окреме домогосподарство. Це сукупність людей, які проживають разом в одному житловому приміщенні чи в різних оселях, але на одній території, що є власністю цих людей. Вони мають спільно вести господарство, витрачати кошти у визначених пропорціях на потреби своєї життєдіяльності. Стосунки між особами необов’язково повинні бути родинними. Плюс домогосподарство може складатися з однієї людини.

Умови найму домашнього працівника

Правові відносини повинен визначати трудовий договір. Саме він є основою для виникнення, зміни та припинення взаємних прав та обов’язків. Наприклад, в документі варто передбачити можливість безплатного проживання чи оренди приміщення для найманої людини. Якщо за житло доведеться платити окремо, то роботодавець не може відраховувати кошти із зарплати.

Також контракт повинен регулювати робочі години та відпочинок, надавати гарантії щодо додаткової оплати надурочних робіт. Праця у вихідні та святкові дні допускається лише за наявності письмової згоди працівника.

Законопроєкт також пропонує звільнити роботодавців від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та забезпечити працівників можливістю добровільної участі в системі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про гендерний розрив в оплаті праці та розповідав, скільки заробляють жінки та чоловіки на фрилансі. Також ми повідомляли, що в Україні планують підвищити зарплату деяким фахівцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.