Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Київ відстає? Як змінилася середня зарплата в різних областях України

Зростання середньої зарплати в Україні свідчить про позитивні зміни в економіці та підвищення життєвого рівня громадян

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні за рік середня зарплата зросла на 10%

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбувається динамічний ріст середньої зарплати серед працівників різних регіонів країни. За останній рік середній розмір оплати праці зріс на 10%, але це не вплинуло на столицю – Київ, де не було зафіксовано збільшення заробітної плати.

Про це свідчать дані популярного кадрового порталу Work.ua.

Згідно з інформацією, найбільший ріст оплати праці зафіксовано в західних регіонах України, де він досяг піка у 23%. Цей успіх також помітний у центральних областях країни, де зарплата зросла на 17%. Особливу увагу заслуговує Дніпропетровська область, де спостерігалося найбільше зростання оплати праці.

Наприкінці минулого року та на початку 2023 року в Дніпропетровській області зарплати зросли до 12 тисяч гривень та 15 тисяч гривень відповідно. Однак найбільший приріст в оплаті праці був зафіксований у квітні. Це свідчить про те, що економіка регіону демонструє стабільний розвиток.

Як змінився розмір зарплат в Україні за рік у відсотках
Як змінився розмір зарплат в Україні за рік у відсотках
Фото: Work.ua

У Житомирській області середня зарплата за рік зросла на 17%, що свідчить про позитивні економічні тенденції й в цьому регіоні. Також значне зростання оплати праці відбулося у Волинській області, а саме на 18%.

У Черкаській та Сумській областях зростання склало 8% і 9% відповідно. Одеська область також не відстає та продемонструвала зростання оплати праці на рівні 7%.

Важливо відзначити, що в деяких регіонах, де зарплата зросла на 0%, спостерігалося тимчасове зниження оплати праці в другій половині 2022 року. Однак вже у 2023 році відбулося повернення та стабілізація показників оплати праці на колишньому рівні.

На що українці витрачають зарплату у перший же день

Українці кожен місяць чекають саме той день, коли на їхні банківські рахунки зарахується заробітна плата. Pro Гроші вирішили дізнатися, на що саме люди витрачають гроші в день їх отримання.

Нам вдалося з'ясувати, що в основному українці витрачають зарплату на заплановані витрати, такі як ремонт, гуртки для дітей, продукти, одяг, інтернет та косметику. Деякі люди відкладають частину грошей на фінансову подушку безпеки або як накопичення на мрію, але є і ті витрати, від яких неможливо відмовитися — наприклад, на каву або б'юті-процедури.

Є також категорії населення, які витрачають мінімум грошей та відкладають їх на депозит, залишаючи лише для основних витрат, таких як оренда житла та комунальні послуги.

Раніше ми повідомляли, як зробити вихід з відпустки максимально плавним. Також ми писали, хто в Україні може заробляти понад 30 тис. гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.