Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Людей ошукали? Українцям натякнули, якою має бути мінімальна зарплата у 2024 році

У Федерації профспілок зробили неочікувано заяву щодо планів уряду підвищити українцям рівень мінімальної зарплати наступного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям натякнули, яким має бути розмір мінімальної зарплати у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, у проєкті державного бюджету на 2024 рік передбачається, що розмір мінімальної зарплати українців зросте до 8 тисяч гривень. Однак у Федерації профспілок вважають, що уряд занизив рівень підвищення виплат.

Про це йдеться у відповідній заяві об'єднання.

Так, як свідчать попередні розрахунки профспілок, наступного року прожитковий мінімум в Україні становить 9 257 гривень, тоді як уряд хоче підвищити мінімальну зарплату до 8 тисяч.

"Проєктом Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" знову передбачено занижені розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій", — йдеться в заяві.

У профспілках вважають, що наразі економічні умови, дозволяють підвищити мінімалку до рівня, який хоча б відповідав прожитковому мінімуму. Так, зазначається, що українські банки у січні-липні 2023 цього року заробили 83,2 мільярда гривень. Це перевищує тогорічні показники у 24,5 раза.

"Економіка "поставлена на воєнні рейки" та працює на перемогу, кожен працівник робить свій вклад в її наближення", — додають у профспілках.

Зазначається, що ще кілька років тому з України масово виїжджали кваліфіковані кадри. Причиною від'їзду був занизький рівень оплати праці. Ці процеси ще більше посилилися через війну, тому держава мала б робити усе можливе, аби люди хотіли залишатися в країні.

"Невже зараз, коли сотні тисяч українських робітників пішли на фронт боронити країну, ті, що лишилися, працюють на межі своїх сил, а мільйони членів їх сімей виїхали за кордон, ми не усвідомлюємо, що низькі зарплати сьогодні – це неповернення наших з вами співвітчизників завтра?" — підкреслюється у заяві.

Що відбувається з зарплатами у 2023 році

За інформацією голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, у другому півріччі цього року зарплата збільшилася на дві тисячі гривень. Отож у червні середня зарплата була на рівні 16 012,4 гривні.

Політик також додав, що Нацбанк прогнозує, що показник середньої заробітної плати зростатиме до кінця 2023 року.

Хто в Україні отримує максимальні зарплати

Найбільші виплати є у сфері ІТ та комп’ютерній індустрії. Середня зарплата, яку пропонують у вакансіях — 17 075 гривень, а середня заплата в резюме — 17 726 гривень.

Також високий рівень зарплат фіксується в адміністративній сфері та керівництва середньої ланки. Середня зарплата, що пропонується у вакансіях — 18 001 гривень, середня заплата в резюме — 19 646 гривень.

Серед переліку найвищих заробітних плат є сфера будівництва та архітектури. Середня зарплата, яка пропонується у вакансіях — 16 893 гривень, середня заплата в резюме — 20 698 гривень.

Раніше ми писали, скільки отримують українці у різних країнах Євросоюзу. Також ми пояснювали таємниці нерівної зарплати між регіонами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.