Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вже у листопаді: хто з українців може залишитися без зарплат

Україна вже через місяць може зіткнутися з певними економічними проблемами

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна може зіткнутися з серйозним економічним шоком

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В листопаді цього року може виникнути проблема з виплатою зарплат чиновникам та бюджетникам. Цей розвиток подій станеться у разі неприйняття нового пакета фінансової допомоги Україні від США.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Держсекретар США Ентоні Блінкен раніше вже попереджав лідера сенатської меншини Мітча Макконнелла, що Україна зіткнеться з "серйозним економічним та політичним шоком" у розпал контрнаступу, якщо фінансова допомога від США не буде надалі надходити. Ця підтримка містить виплати зарплат більш ніж 150 тисячам українських державних службовців та понад пів мільйона вчителів, професорів та шкільних працівників, а також фінансування українських державних витрат у сферах охорони здоров’я, освіти та соціальної підтримки.

Український Мінфін визнає можливість затримок у фінансуванні та має ресурси для покриття потреб бюджету лише до жовтня. Після цього моменту уряд може бути вимушений зменшити витрати, включаючи виплати зарплат, або шукати нові джерела кредитів.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) може надіслати Україні 1,15 мільярда доларів через програму Світового банку, але за умови, що Україна доведе, що належним чином витратила попередні кошти. Майбутні виплати залишаються невизначеними.

Український чиновник припускає, що, можливо, будуть використовуватися резервні кошти, які були відкладені для подальших потреб, щоб забезпечити фінансову стабільність у період листопада-грудня. Проте без нового фінансового впливу перспектива наступного року, а саме 2024-го, здається ще більш сумнівною.

Інші джерела припускають, що тепер Європейський союз та інші великі економіки, такі як Японія, можуть збільшити обсяг своєї фінансової підтримки для України. Крім того, нашій державі може знадобитися звернутися до практики друку власної грошової валюти, що, своєю чергою, може призвести до зростання рівня інфляції.

На що ще може вплинути скасування фінансової допомоги

У коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів, що припинення фінансової підтримки з боку західних партнерів може негативно вплинути на національну валюту країни. Тому, якщо США припинять надавати грошову допомогу, тоді відбудеться знецінення гривні, і курс долара з 38 гривень перетвориться у 50 гривень.

Раніше ми повідомляли, що не подобається союзникам у діях української влади. Також ми писали, що з Росії хочуть стягнути ще один вид репарацій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.