Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників" – що це означає

Розповідаємо, хто з українців вважається "домашнім працівником" та на що вони можуть розраховувати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Офіційне працевлаштування дозволить розраховувати на юридичний захист

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ухвалити законопроєкт, який дозволить офіційно працевлаштуватися особам, які раніше не могли цього зробити.

Про це йдеться в законопроєкті №5695.

Кого торкнеться?

Йдеться про запровадження офіційного працевлаштування серед нянь та інших домашніх працівників. У документі визначається три ключових поняття домашньої праці та працівників:

  • домогосподарство – йдеться про родину, яка живе в будинку чи квартирі, це також може бути й одна особа;
  • домашня праця – обслуговування домогосподарств на умовах трудового договору;
  • домашній працівник – людина, яка обслуговує домогосподарство в рамках трудових відносин (няня, прибиральник, охоронець тощо).

Тобто, якщо родина має намір найняти певну особу для домашньої праці, наприклад, няню або прибиральника, то у неї є можливість отримати юридичний захист.

Що зміниться для домашніх працівників?

Нововведення допоможе урегулювати питання робочого часу та відпочинку домашніх працівників. Все це можна буде прописати у трудовому договорі, зокрема пункти про відпочинок у святкові дні та графік роботи працівника.

Законопроєкт також передбачає заборону роботодавцям самостійно вираховувати із зарплати домашнього працівника вартість за проживання. Під час працевлаштування можна оговорити платне чи безплатне надання житла.

Важливим моментом також буде владнання процедури трудового договору. Тобто, роботодавець повинен буде попередити працівника про звільнення мінімум за два тижні. У свою чергу домашні працівники матимуть право звільнитися миттєво, якщо роботодавець посягає на його честь та гідність.

Відповідно такі нововведення дозволять домашнім працівникам розраховувати хоча б на мінімальну заробітну плату та бути впевненими, що її виплачуватимуть за зазначеними термінами.

За що можуть покарати роботодавців під час воєнного стану?

Оскільки під час працевлаштування обов'язковою умовою є перебування кандидата на військовому обліку, то у таких громадян має бути при собі один із військово-облікових документів:

  • приписне свідоцтво – для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного – для військовозобов'язаних;
  • військовий квиток – для резервістів.

Якщо у разі працевлаштування особа не має відповідного документа, то роботодавцю загрожує штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 гривень.

Раніше ми розповідали, чому роботодавці відмовляють після співбесіди. Також ми писали, що деякі роботодавці можуть отримати компенсацію від держави.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.