Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Універсальність чи спеціалізація – на яких працівників "полюють" роботодавці

Варто постійно прокачувати свої навички, аби виконувати нові завдання та буди конкурентоспроможним

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ви можете конкурувати на ринку, якщо будете кращими у своїй галузі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У кризові періоди як ніколи стають потрібними фахівці, які експертні не лише у своїй вузькій галузі, а й ті, які мають широкий кругозір та швидко знаходять потрібну інформацію. Тому зараз цінуються співробітники, які попри свою вузьку галузь знань, мають ширші знання та можуть комплексно дивитися на проблеми та їх вирішення. Однак чи цінуються на ринку праці вузькокваліфіковані працівники?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку праці Валентина Бардадим.

Головний плюс універсальності працівника в межах своєї сфери діяльності – гарантована зайнятість.

Багатопрофільність та універсальність працівника — два основні критерії, на які найбільше звертатиме увагу роботодавець. Адже багатьом потрібен універсальний "солдат", який миттєво схоплює інформацію, гнучкий, здатний пристосуватися до нестандартних і подекуди важких умов, – говорить експертка.

Однак успішність та ефективність роботи в такому режимі може бути не в усіх. Одні працюють більш чи менш ефективно та ще й отримують задоволення від процесу, а інші постійно розриваються між мільйоном різних завдань, частина яких періодично обвалюється.

Є працівники, які готові постійно вирішувати різні по своїй специфіці задачі й проєкти. І чим більше таких задач випадає на кожного працівника та чим вони різноманітніші, то тим більш досвідченим та прокачаним він ставатиме з часом. А чим більше він прокачується, тим легше йому буде вирішувати нові завдання. В такому випадку ви можете вимагати доплату від роботодавця за додатковий функціонал (якщо це не було вказано в контракті при прийнятті на роботу), – додає Валентина Бардадим.

Але є й інша думка, що потрібно максимально розподілити функції та зробити так, щоби кожен працівник мав чітку спеціалізацію, а не займався всім підряд. Причому кожен повинен займатися саме тим, до чого має схильність і що йому вдається найкраще.

Маючи таку спеціалізацію, кожному працівнику значно легше заглиблюватися у свій процес та самовдосконалюватися у ньому, адже добре вивчити якусь окрему тему значно легше, ніж все відразу.

Вузькокваліфіковані працівники цінніші?

Бути вузькокваліфікованим працівником – це про індивідуальність та несхожість на інших. Можна з легкістю конкурувати й бути кращими у своїй галузі. Тому однією з конкурентних переваг працівника може бути саме спеціалізація.

Деякі компанії в пошуку саме таких спеціалістів можуть затрачати купу часу та коштів як на відбір, так і на оплату праці за унікальність.

Раніше стало відомо, чи змінилися зарплати депутатів під час війни. Ще ми розповідали, скільки отримують вчителі та директори в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.