Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців чекають масові звільнення у 2024 році? Хто найбільше в зоні ризику

Лише в одному секторі економіки прогнозують покращення найближчим часом, тоді як здебільшого підприємства готуються до скорочень

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують масові скорочення персоналу

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк провів опитування серед представників українського бізнесу та дізнався їхні очікування стосовно діяльності в найближчій перспективі. Сектор торгівлі показав позитивні результати, а підприємства промисловості й будівництва передбачають потенційні звільнення працівників.

Про це йдеться в щомісячному опитуванні НБУ.

Бізнес досить стримано оцінив свій подальший розвиток. На очікування рівня ділової активності впливає багато факторів, зокрема:

  • активні воєнні дії;
  • наслідки обстрілів російських окупантів;
  • посилення безпекових ризиків;
  • проблеми з логістикою;
  • подорожчання електроенергії;
  • податкові нововведення, як от відновлення документальних перевірок;
  • звуження інвестиційного попиту;
  • нестача кваліфікованих співробітників.

Найбільш негативні оцінки дали компанії сфери будівництва та промисловості. Вони прогнозують погіршення результатів своєї діяльності, що характеризується зменшенням експорту та відсутністю нових замовлень. Як результат – буде більше звільнень.

"Підприємства найпесимістичніше оцінили економічні результати, зважаючи на зростання виробничих витрат, звуження інвестиційного попиту, брак кваліфікованих кадрів, сезонні умови. В секторі очікується подальше скорочення загальної чисельності працівників", – йдеться в опитуванні.

Тоді як торгівля залишилася єдиним сектором економіки, де прогнози позитивні завдяки сповільненню інфляції, стабільному внутрішньому попиту, збільшенню пропозиції товарів та ін. Звільнення робітників можливі, але в помірному темпі, без радикальних рішень.

Загалом всі керівники підприємств висловили побоювання щодо потреби скорочувати персонал, враховуючи складність ведення бізнесу в умовах війни. Але найбільш песимістично налаштовані представники будівельної сфери.

Які спеціалісти найбільш затребувані в Україні

Раніше ми розповідали, що деякі професії набули значної популярності після початку повномасштабної війни. Це зумовлено потребами суспільства та дефіцитом робочої сили в конкретних галузях. Максимальний попит на ринку мають:

  • лікарі;
  • стоматологи;
  • фармацевти;
  • гірники;
  • тонувальники;
  • професіонали на виробництво;
  • фахівці сфери переробної промисловості.

Зрозуміло, що затребуваність професій постійно змінюється, зважаючи на міграційні процеси та безпекову ситуацію. Після війни компаніям знадобляться люди для роботи в будівничому, агропромисловому, гірничодобувному і транспортному секторах. Не виключено, що працевлаштуватися стане легше, адже посади пропонуватимуть фахівцям з меншим досвідом через нестачу кадрів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців чекають приємні зміни та розповідав, що відбуватиметься із зарплатою у 2024 році. Також ми повідомляли, чи звільнять українців за неявку на роботу через повітряну тривогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.