Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Спірні питання: чи враховується навчання в трудовий стаж українців

Весь трудовий стаж, який ви набули до 2004 року, наразі прирівнюється до страхового через певні зміни у законодавстві

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без додаткових грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Страховий стаж українцям потрібний для отримання соціальних виплат та пенсійного забезпечення. Він враховується при призначенні пенсії та може впливати на її розмір. Крім того, такий стаж враховується при отриманні соціальних виплат, таких як допомога при народженні дитини або матеріальна допомога в разі втрати годувальника.

Про це розповідає сайт Pro Гроші.

Чим відрізняються страховий та трудовий стаж

Страховий стаж – це період, протягом якого людина щомісяця сплачує у Пенсійний фонд страхові внески. Виходить, що саме завдяки цьому вона підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

А от поняття страховий стаж використовується після набуття чинності закону України № 1058-IV про "Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" з 01.01.2004 року. Виходить, що трудова діяльність до 1 січня 2004 року зараховується до стажу згідно з законом України № 1788-XII про "Пенсійне забезпечення, який оперує поняттям трудовий стаж".

Саме тому весь трудовий стаж, який ви набули до 2004 року, наразі прирівнюється до страхового.

Чи зараховується навчання в страховий стаж

"Правила зарахування стажу, набутого до 1 січня 2004 року і після цієї дати, істотно відрізняються. Якщо йдеться про будь-яке навчання, починаючи з 1 січня 2004 року, то до стажу його не зарахують", – розповів Фактам ICTV пенсійний експерт Сергій Коробкін.

Виходить, що коли людина просто навчається, то у такому випадку ніяких відрахувань до Пенсійного фонду не здійснюється, і саме через це цей час не зараховується до стажу.

Але українці можуть самостійно здійснювати страхові внески у ПФУ під час навчання. І завдяки цьому вони заробляють майбутній стаж.

В яких випадках навчання зараховується до страхового стажу

Насправді періоди навчання до 2004 року до загального стажу під час призначення пенсії зараховуються. Все через те, що це було передбачено тим законодавством, що діяло раніше. До нього зараховуються:

  • періоди очного навчання у ЗВО, технікумах, училищах;

  • підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів;

  • навчання в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Це все необхідно підтвердити дипломами, свідоцтвами, довідками з місця навчання або архівних документів, що містять відомості про періоди навчання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що вчителі можуть подати заявку на проходження сертифікації. Також ми повідомляли, що в Україні зростуть зарплати вчителів і розповідали, на які суми можуть розраховувати освітяни у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.