Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Солодкі обіцянки з гірким кінцем: як українців дурять з роботою за кордоном

З'являється все більше історій про те, як наші громадяни втрачають гроші при влаштуванні на роботу

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На іноземному ринку праці багато шахрайства

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аферисти мають схему на кожен випадок і час. Зі зміною подій вони вдосконалюють способи обману і заробляють на людях навіть у найбільш складних ситуаціях. Під час повномасштабної війни в Україні наші громадяни масово виїхали за кордон, де і почали шукати роботу. І там вони стали жертвами цинічних схем.

Редакція Pro Гроші поспілкувалась з Олександром, українцем, який намагався влаштуватися на роботу у Фінляндії і зрозумів, що має справу з шахраями. Розповідаємо його історію і про те, у чому суть подібних схем.

На вигляд все дуже привабливо

Коли людина шукає роботу, то намагається підібрати для себе якомога кращі умови. Саме цим і користуються аферисти. За словами Олександра, коли він займався пошуком роботи, то знайшов оголошення, де пропонували дуже хороші умови. По-перше, був високий оклад, роботодавець нібито забезпечував безкоштовним житлом не лише співробітника, а і його сім'ю. До того ж серед вимог не було знання мови, оскільки це була посада водія керівника компанії, який родом з України, тому спілкуватись можна було рідною мовою.

Попередньо вони просять надіслати їм документи для перевірки. За кілька днів зв'язуються та кажуть, що все добре – готові взяти на роботу. Але є нюанс, – зауважив чоловік.

На цьому моменті шахраї застосовують свою схему. Вони кажуть кандидату, що готові купити квиток на конкретну дату просто зараз, але можуть сплатити лише 50%. Решту суми, відповідно, людина мала віддати у руки аферистам.

Коли я зрозумів, що маю справу із шахраями, зателефонував їм і сказав, що нічого відправляти не буду. Вони не заперечували, що це обман, і просто кинули слухавку. Цього ж дня вони й видалили оголошення з Facebook, – розповів Олександр.

Така схема не поодинока, і є кілька ознак, які допоможуть визначити несправжнє оголошення про роботу.

Конкретики не знайти

Основна мета шахрая в такому випадку – привабити людину своїм оголошенням. Найчастіше пропозиції роботи розміщують в соцмережах. І там описують умови, яких не знайти в інших роботодавців. Наприклад, набагато вища зарплата, ніж зазвичай для таких посад на ринку. Або ж повна відсутність вимог до кандидата.

При цьому опис компанії може бути, а може і ні. Якщо ж він є, то досить велика ймовірність того, що він вигаданий.

Оскільки головна ціль – нажитися на людині, то в процесі переговорів наступає певний момент, коли так званий роботодавець просить за щось гроші. Як було у випадку з нашим співрозмовником, часто шахраї просять передоплату, наприклад за квитки, навчання, обладнання. Якщо ж людина на цьому етапі не викриє шахрая і віддасть йому гроші, то потім повернути їх практично неможливо. Аферисти одразу видаляють всі свої контакти і зв'язатися з ними вже немає шансів.

Але у складний воєнний час проблеми при пошуку роботи виникають і в Україні. І питання не лише в шахрайстві.

Що заважає українцям влаштуватись і працювати

Раніше аналітики кадрового порталу grc.ua провели опитування серед своїх користувачів про пошук роботи під час війни. Рівень безробіття зараз надвисокий, і конкуренція на одне місце складає 12,5 осіб. Ситуація на ринку праці призводить до того, що багатьом кандидатам знайти нове джерело заробітку заважають такі чинники:

  • кількість вакансій у професії зменшилась;
  • знизилися зарплати, тому важко знайти гідну оплату праці;
  • вимоги у роботодавців збільшились;
  • взагалі немає роботи, яка цікавить;
  • на пошук витрачається значно більше сил.

Частина опитаних взагалі не розуміє, де і як знайти собі роботу. Ще частина мала досвід відмови в роботі через ейджизм, коли роботодавець не хоче наймати молодь чи людей старшого віку. Деяка дискримінація стосується і внутрішньо переміщених осіб.

Але це не найгірша ситуація. Раніше наша редакція спілкувалась з експертом Олегом Пендзином, який спрогнозував, що на підвищення зарплат очікувати не варто. Попри те, що у проєкті держбюджету-2023 очікується зростання середньої зарплати до 18 тис. грн, платоспроможність людей не зросте. Чому так станеться, читайте у нашому матеріалі про те, чого чекати від заробітків, долара і цін у майбутньому. Читайте також, як війна вплинула на ринок праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.