Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці ходитимуть у відпустку по-новому: як змінилися правила

Законопроєкт, який був підписаний президентом, вносить суттєві зміни до системи надання та використання відпусток, а також регулює інші трудові питання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили нові правила виходу у відпустку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінилися правила виходу у відпустку. 21 грудня президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт № 8313.

Про це свідчать дані сайту Верховної Ради.

Що передбачає законопроєкт

  • Перенесення вихідних і робочих днів.

Однією з ключових змін є порядок перенесення вихідних та робочих днів. Тепер роботодавці можуть узгоджувати ці дні з працівниками, забезпечуючи більше гнучкості в робочому графіку.

  • Щорічні додаткові відпустки та грошова компенсація.

Закон дозволяє встановлювати у трудовому та колективному договорі тривалість, умови та порядок надання щорічних додаткових відпусток. Також передбачена грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки до призову працівника на військову службу під час мобілізації.

  • Збільшення терміну відпустки за сімейними обставинами.

Максимальний термін надання відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами збільшено з 15 до 30 календарних днів на рік.

  • Обмеження відпусток під час війни.

У разі війни роботодавець може відмовити працівнику у будь-якому виді відпусток, якщо він залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

  • Відпустка під час епідемії та інших надзвичайних ситуацій.

Закон передбачає можливість надавати відпустку без збереження заробітної плати на час загрози поширення епідемії, збройної агресії та інших надзвичайних ситуацій без обмеження її строку за угодою сторін.

  • Гнучкий графік відпусток та відпустка при народженні дитини.

Закон дозволяє роботодавцю і працівнику гнучко планувати частини щорічної відпустки, але основна безперервна її частина повинна становити не менше 14 календарних днів. Відпустка при народженні дитини має надаватися у чітко визначений термін – не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

  • Відпустка для військовослужбовців та інші нововведення.

Закон також регулює надання відпусток для військовослужбовців під час демобілізації, визначаючи тривалість та грошове забезпечення. Також передбачено надання творчої відпустки, відпустки для підготовки до змагань та інших видів відпусток.

Ці зміни в законодавстві сприятимуть створенню більш комфортних умов праці для працівників та забезпечать їхні права в різних життєвих ситуаціях.

Хто в Україні може отримати додаткову відпустку

Деякі українці, які мають дітей відповідної категорії та віку, можуть отримати соціальну відпустку відповідно до Закону України "Про відпустки" (ст. 19). На неї можуть розраховувати:

  • один з батьків двох або більше дітей віком до 15 років;
  • один з батьків дитини з інвалідністю до 18 років;
  • один з батьків усиновителів дитини до 18 років;
  • один з прийомних батьків дитині якої ще не виповнилося 18 років;
  • одинока мати, дитині якої ще не виповнилося 18 років;
  • мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І (без обмежень у віці);
  • батько дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І, який виховує їх без матері;
  • особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А, групи І.

Тривалість соціальної відпустки становить загалом 10 календарних днів, але може досягати 17 календарних днів за наявності кількох підстав. Ця відпустка є оплачуваною.

Раніше ми повідомляли, як змінилися правила для отримання декретних відпусток. Також ми писали, чи оплачується лікарняний під час відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.