Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретні відпустки по-новому: яке важливе нововведення з'явилося для жінок

Розповідаємо, про що мають знати українські жінки, яким потрібна декретна відпустка у зв'язку з вагітністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилися нові правила отримання декретної відпустки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Українці запровадили оновлені правила для отримання декретних відпусток. Так, жінкам, які очікують на народження дитини, дозволили самостійно вирішувати, коли скористатися правом на відпочинок.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Так, зазначається, що вагітні жінки за власним бажанням зможуть взяти декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Щоби отримати цю відпустку жінці варто надати заяву лікарю, який слідкує за її вагітністю.

При цьому, якщо жінка бажає, аби її відпустка розпочалася з 30 тижня вагітності, то їй нічого не заважає це зробити – автоматично медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) сформується з потрібного жінці тижня вагітності.

Але, якщо жінка не захоче залишати роботу навіть після 30-го тижня, тоді під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності лікар має отримати від неї заявку із вказаною датою та сформувати МВТН.

Якщо вона народить дитину до зазначеної в заяві дати, тоді жінку визнають тимчасово непрацездатною з дати пологів. Цей процес не повпливає на загальну тривалість періоду, під час якого українка не зможе працювати, тому терміни відпустки теж не зазнають змін. Відповідно, через скорочення розміру допомоги з вагітності та пологів теж переживати не варто.

Якими були умови декретної відпустки до нововведень

До цього лікар, який слідкував за здоров'ям жінки та її майбутньої дитини, відразу з настанням 30 тижня вагітності надавав пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність. У ньому зазначалася відповідна категорія: "Вагітність та пологи". Одразу після цього жінка йшла у декрет. На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично отримував роботодавець.

Жінка могла залишитися на робочому місці, але кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами скорочувалася пропорційно до кількості її робочих днів. Також це впливало і на розмір державної грошової допомоги, який теж ставав меншим, адже сума залежала від тривалості відпустки.

Як довго триває декретна відпустка

У відомстві кажуть, що за правилами, термін дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність триває строк 126 календарних днів.

"Але для жінок, які народили кількох дітей або у породіль виникли проблеми під час пологів чи вони були передчасними – строк продовжується ще на 14 днів", — підкреслили в Міністерстві охорони здоров'я.

Розмір декретних виплат

Середньоденний показник наприкінці 2022 року збільшився до 387,74 гривні. Тобто, за декретну відпустку, яка триватиме 126 днів, жінці у 2023 році виплатять 48 855,24 гривні.

Зауважимо також про те, що жінки, які вважаються постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.

Скільки виплачують при народженні дитини

Станом на зараз породіллі можуть розраховувати на суму у 41 280 гривень. Але одноразово допомога виплачується в сумі 10 320 гривень. Решту суми жінка отримуватиме впродовж наступних 36 місяців рівними частинами по 860 гривень на місяць.

Раніше ми вже писали, як зміниться ринок праці у найближчі 20 років. Також ми розповідали, хто з українців зможе законно працювати дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.