Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У відпустку по-новому? Які правила зміняться в 2023 році

З'ясовували, як народні обранці хочуть змінити правила надання щорічних відпусток

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які правила надання відпусток хочуть змінити

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть кардинально переглянути правила надання працівникам щорічних відпусток.

Із відповідною ініціативою виступили народні депутати від "Слуги народу".

Найближчим часом парламент має розглянути відповідний законопроект № 8313, який покликаний впорядкувати цю процедуру.

Які нові правила надання відпусток пропонують українцям

  • відпустку при народженні дитини не пізніше 3 місяців з дня народження;
  • основну безперервну частину щорічної відпустки не менше 14 календарних днів;
  • відпустку у зв'язку з усиновленням дитини незалежно від віку дитини;
  • максимальний термін відпустки без збереження зарплати збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • відпустку демобілізованим 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення.

Коли українцям можуть відмовити у наданні відпустки

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що в особливий період українцям можуть відмовити в наданні відпустки, якщо підприємство та конкретний працівник задіяні в роботі на об’єктах критичної інфраструктури. Про це розповіла Головний державний інспектор відділу з питань праці східного регіону управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Юлія Кондрашева.

Зазвичай співробітники мають право на відпочинок тривалістю як мінімум 24 календарні дні на рік. Але законодавство уточнило правила надання відпустки під час війни. Серед важливих змін – можливість відмовити в будь-яких видах відпочинку, якщо людина забезпечує функціонування критично важливих об’єктів. Винятки лише два – у зв’язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тож постає питання: чи дозволяється отримати компенсаційні виплати за невикористану відпустку, якщо відсутність відпочинку не пов’язана з бажанням працівника. Відповідь міститься в статті 2 Закону "Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР. Документом забороняється встановлювати грошове відшкодування, тільки якщо місце має не звільнення співробітника.

В такому разі роботодавець зобов’язаний компенсувати фінансовою виплатою всі невикористанні дні. До винятку також входить додаткова відпустка для людей, які виховують неповнолітню чи дорослу дитину з інвалідністю підгрупи А I групи.

Як раніше сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського об’єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець, "за працівником залишається право скористатися відпусткою, але вже по закінченню будь-яких непередбачених ситуацій". Тобто після війни в керівника не буде підстав для відмови, він повинен за вимогою людини надати їй необхідний відпочинок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть змінити правила декретної відпустки, і розповідав, до чого готуватися батькам. Також ми повідомляли, як оплачують відпустку по вагітності у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.