Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть змінити правила декретної відпустки: до чого готуватися батькам

Якщо законопроєкт приймуть, він надасть право матері та батьку одночасно брати відпустку для догляду за дитиною

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряду запропонували змінити надання соцвідпусток

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону № 9018 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток". Він забезпечує всіх українців однаковими правами на відпустку для догляду за дитиною.

Документ опублікований на офіційному сайті ВР.

У пояснювальній записці йдеться про те, що громадяни України повинні мати індивідуальне право скористатися соціальною відпусткою за потреби чи особистого бажання. На їх розсуд, як саме розпорядитися часом – одночасно чи окремо від чоловіка/дружини. Власне, оскільки наша держава прямує до Європейського Союзу, то питання приведення законодавства до стандартів ЄС саме на часі.

Законопроєкт пропонує надавати батькові чи матері відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Зараз теж існує ця практика для жінок, втім зміни до Закону також мають на меті забезпечити обох батьків правом одночасного використання терміну. Єдина поправка – час не повинен перевищувати 4 місяці з загального трирічного строку.

До всього в документі вказано, що матір і батько можуть отримати відпустку без збереження заробітної плати на термін до 8 років, якщо дитина потребує домашнього догляду. При цьому варто надати роботодавцю медичний висновок, який підтверджує необхідність довготривалої відсутності на посаді.

Нарешті, законопроєкт на юридичному рівні надає визначення поняттям "одинока матір", "одинокий батько". Маркерами є смерть одного з батьків, рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання зниклим безвісти, якщо дитина не була усиновлена іншою жінкою або чоловіком.

Автори змін зауважують, що їх прийняття допоможе забезпечити високий рівень відповідального материнства та батьківства, плюс встановить рівні права й обов’язки між подружжям щодо отримання соціальних відпусток.

Оплата відпустки по вагітності

З 1 січня поточного року питаннями коштів для покриття відпустки по вагітності та пологах займається Пенсійний фонд України. Саме до цього органу потрібно звертатися, щоб оформити виплати. Деякі з них збільшилися, проте більшість не змінилися.

Зазвичай лікарняний надають після 30-го тижня вагітності (з 27 тижня – для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи). Оплачувана відпустка зі збереженням робочого місця та заробітної плати триває 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після). Якщо народилося двоє чи більше дітей, або пологи супроводжувалися складнощами, матір може отримати додатково 14 календарних днів.

Для постраждалих від Чорнобильської катастрофи термін відпустки триває 180 календарних днів.

Раніше сайт Pro Гроші писав про нові правила виплати лікарняних, та розповідав, як отримати кошти та коли подавати заяву. Також ми повідомляли, чи законно не відпускати українців з роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.