Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Державному центрі зайнятості назвали кількість безробітних – цифра вражає

Наразі в Україні за офіційними даними кілька сотень тисяч безробітних, що набагато менше, ніж спостерігалося протягом року

Колаж: Pro Гроші

Ринок працевлаштування в Україні зазнав проблем через війну: є чимало безробітних

Колаж: Pro Гроші

Ринок працевлаштування в Україні досі потерпає від проблем, зокрема, зменшення середньої заробітної плати і закриття багатьох компаній через війну. Це спричинило безробіття.

Про це детально розповіла директорка департаменту Державного центру зайнятості Любов Бершадська.

Протягом 2022 року рівень безробіття сильно виріс. Щодо причин – повномасштабне вторгнення Росії, через яке велика кількість підприємств зруйновані або ж були змушені закритися, оскільки знаходилися у зоні активних бойових дій. Звісно, працівники теж звільнялися чи брали відпустку за власний рахунок на невизначений термін, адже здійснювати діяльність під вибухи неможливо.

Не варто забували про гігантську хвилю біженців і внутрішніх переселенців, які змінили місце проживання і не здатні більше виконувати професійні обов’язки. Тож, за словами Любові Бершадської, статус безробітного останні пів року мали більше ніж 700 тисяч осіб.

Наразі чимало територій повертаються під контроль центральної влади України, тож є можливість проводити моніторинг ринку працевлаштування там. Біженці також поступово повертаються в рідні краї, а ВПО знаходять роботу за фактичним місцем проживання. Тож статистика у жовтні набагато покращилася.

Сьогодні можна з упевненістю говорити про цифру в 260 тисяч осіб, які не мають офіційної роботи. Зауважимо, підприємства докладають чимало зусиль, щоб утримати працівників і не допустити повного закриття компанії, завдяки чому кількість безробітних суттєво зменшується щодня. Цьому сприяють дії уряду, спрямовані на підтримку керівників, які відкриватимуть нові вакансії та братимуть на посади ВПО.

Кого роботодавці потребують найбільше

Війна, хоч і внесла корективи у сферу працевлаштування, але не змінила тенденції у пошуку кваліфікованих працівників. Серед найбільш затребуваних професій сьогодні – водії транспортних засобів, інженери, фахівці з ремонту військової техніки, аграрії тощо. Як зауважила Любов Бершадська, є недостача у людях, які уміють працювати з інструментом: токарі, фрезерувальники тощо.

Допомогу у пошуку потрібної вакансії надають сайти з працевлаштування, де у режимі реального часу додаються гарячі пропозиції від роботодавців. Нещодавно в Україні відкрили веб-портал під назвою "Єдиний портал вакансій", який об’єднує дані Державної служби зайнятості, ресурсів пошуку роботи work.ua, robota.ua, grc.ua, novarobota.ua, pidbir.com.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не залишитися без роботи під час війни. Також ми повідомляли, що українцям видадуть гранти на майже 50 млн грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.