Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці в Україні: у кого найбільше впали зарплати за вересень

Більшість професійних сфер підвищили зарплати у вакансіях у вересні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У кого були найвищі зарплати у вересні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У вересня дві третини професійних сфер або утримали зарплати на попередньому рівні, або підвищили оклади у відкритих вакансіях. Водночас, високооплачуваним спеціалістам, представникам вищого менеджменту та консалтингу, у вересні стали пропонувати оклади менші на 40,6% та на 50,6% відповідно, ніж у серпні.

Про це йдеться у звіті експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua.

Хто отримував найвищі зарплати у вересні

П’ятірка професійних сфер-лідерів за розміром середньої заробітної плати у вересні дещо змінилася. Традиційні лідери – ІТ-сфера та вищий менеджмент утрималися на верхівці рейтингу.

А от на третьому місці за розміром середньої заробітної плати на початку осені опинилася сфера закупівель, витіснивши консалтинг на четверту сходинку. На п’ятій позиції галузі мас-медіа та мистецтва.

Де протягом вересня впали зарплати

Як пише grc.ua, найбільш оплачувані сфери у вересні зазнали падіння заробітних плат. У сфері інформаційних технологій відбулося незначне "просідання" окладів. Якщо у серпні середня зарплата ІТ-спеціалістів складала 92 800 грн, то на початку осені вона знизилася на 0,75% та становить 92 100 грн.

У сфері вищого менеджменту у вересні відкривалися вакансії з набагато нижчими окладами, тому за місяць падіння середньої зарплати директорів відбулося на 40,6% – з 81 300 грн у серпні до 48 300 грн у вересні.

Консалтинг на початку бізнес-сезону зазнав зниження середньої зарплати більш ніж на половину (-50,6%). Якщо у серпні у цій сфері у відкритих вакансіях середня зарплата була 58 300 грн, то у вересні спеціалістам у сфері консалтингу пропонують в середньому лише 28 800 грн.

Також зазнали зниження середньої зарплати:

  • спеціалісти з будівництва та нерухомості (з 27 300 грн у серпні до 25 500 у вересні);
  • бухгалтери та спеціалісти з управлінського обліку (з 27 300 грн у серпні до 21 800 грн у вересні);
  • представники сфер маркетингу, реклами та PR (з 26 500 грн у серпні до 21 100 грн у вересні);
  • водії та логісти (з 19 200 грн у серпні до 17 800 грн у вересні);
  • працівники бьюті-сфери та галузі спорту (з 19 400 грн у серпні до 17600 грн у вересні).

"Як бачимо, негативну динаміку зарплат на початку осені відчула лише третина професійних сфер. Переважна більшість галузей не лише утримала оклади від падіння, але й дещо підвищила щомісячну компенсацію новим співробітникам", – йдеться у звіті кадрового порталу.

В яких сферах найбільше підвищили зарплати

Найбільше підвищення зарплат у вакансіях відбулося у кількох сферах. Адміністративному персоналу збільшили оклади на 49% – наприкінці літа цим спеціалістам пропонували в середньому 17 400 грн, а на початку осені їх середня зарплата становить 25 900 грн.

Новим працівникам автомобільного бізнесу у вересні стали пропонувати на 40% більше – якщо у серпні медіанна зарплата у цій галузі складала 15 200 грн, то на початку бізнес-сезону середня зарплата у відкритих вакансіях підвищилася до 21 300 грн.

Позитивна динаміка від 30% до 35% у середніх зарплатах новим працівникам відбулася також для:

  • фахівців з управління персоналом (з 20 000 грн у серпні до 27 100 грн у вересні);
  • представників сфер мистецтва, розваг та мас-медіа (медіанна зарплата підвищилася з 20 900 грн у серпні до 27 700 грн у вересні);
  • працівників видобувної сфери (з 17 400 грн у серпні до 23 000 грн у вересні);
  • домашнього персоналу (з 8 800 грн у серпні до 11 500 грн у вересні).

Хто найменше заробляв у вересні

А от перелік сфер з найнижчими середніми зарплатами не змінився. Щоправда, у вересні у всіх цих сферах відбулося підвищення середніх зарплат від 18% до 31%.

"Найменшу зарплату пропонують у відкритих вакансіях студентам та спеціалістам без досвіду роботи. Не зважаючи на те, що цим фахівцям стали пропонувати на 19% вищі оклади, проте середня зарплата досі залишається критично низькою – 10 700 грн", – зазначили аналітики.

Так, домашньому персоналу у вересні в середньому пропонують 11 500 грн, місяць тому пропонували 8 800 грн. Охоронцям стали пропонувати у вересні на 21% вищі зарплати – 14 800 грн проти 12 200 грн. Представникам робітничих професій у вересні в середньому пропонують 15 500 грн, що на 18% вище, порівнюючи з серпнем (13 100 грн).

Де найскладніше вести бізнес

Перед регіональним бізнесом в Україні стоять непрості виклики, адже після повномасштабного вторгнення Росії умови ведення бізнесу значно погіршились. Серед основних проблем – труднощі з логістикою, бронювання співробітників від мобілізації, зниження купівельної спроможності, відтік персоналу за кордон.

Раніше Pro Гроші розповідав, де в Україні найскладніше вести бізнес.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.