Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Трудові пастки під час війни – як звільнитися з підприємства, яке перебуває на ТОТ

Експертки також розповіли про те, що робити українцям, які хочуть розрахуватися з підприємством на ТОТ та вийти на пенсію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли важливі аспекти трудових відносин

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Трудові відношення між працівниками та роботодавцям в Україні регулюються законодавством. Тому, при звільненні з роботи необхідно діяти згідно з правилами. Однак, що робити українцям, які хочуть розірвати трудовий договір з підприємством, яке перебуває на тимчасово окупованих територіях (ТОТ)?

Про це розповіли начальниця управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Олена Болжеларська та заступниця начальника управління з питань виплат Анжела Немеш під час "гарячої лінії" для ВПО.

Згідно зі статтею 4 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", працівники мають право ініціювати розірвання трудового договору зі свого боку. Експертки зазначили, що для звільнення працівник повинен самостійно подати заяву до центру зайнятості про одностороннє розірвання трудових відносин (договору/контракту).

Крім того, особам, які хочуть розрахуватися з підприємством на ТОТ та вийти на пенсію, потрібно взяти довідку щодо трудової діяльності у відділах обслуговування громадян Пенсійного фонду. Це може бути:

  • довідка ОК-5;
  • довідка ОК-7;
  • додаток 9 про трудовий та страховий стаж із 2004 року.

Українці мають можливість замовити ці документи на сайті електронних послуг Пенсійного фонду України за посиланням.

В Україні змінилися правила виходу у відпустку

22 листопада Верховна Рада прийняла закон щодо регулювання відпусток в Україні. Ініціативу підтримали 273 депутати. Новий закон передбачає такі зміни:

  • відпустка при усиновленні дитини буде надаватися незалежно від її віку;
  • декретна відпустка для матері триватиме до 3 місяців після народження дитини;
  • батьки, які не є в зареєстрованому шлюбі, можуть отримати декретну відпустку після рішення суду;
  • тривалість неоплачуваної відпустки у зв'язку з сімейними обставинами або іншими причинами збільшили до 30 днів на рік (раніше 15 днів).

Також було урегульовано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки у разі призову працівника на військову службу під час мобілізації. Така виплата надається до звільнення працівника на період військової служби.

Раніше ми повідомляли, чому рекрутери не завжди дають зворотний зв'язок кандидатам. Також ми писали, що відбувається на ринку праці взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.