Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці ходитимуть у відпустку по-новому: як змінилися правила

Розповідаємо, які зміни відбулися в законодавстві з приводу надання та використання різних видів відпусток в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада ухвалила закон про відпустки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

22 листопада в Верховній Раді пройшло голосування закону про впорядкування надання та використання різних видів відпусток в Україні. Законопроєкт було ухвалено голосами більшості народних обранців, ініціативу підтримали 273 депутати.

Про це, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Законопроєкт передбачає, що при народженні або усиновленні дитини:

  • відпустка у зв'язку з усиновленням дитини — надається незалежно від віку дитини;
  • декретна відпустка — надається в чітко визначений термін, не пізніше 3 місяців з моменту народження дитини;
  • декретна відпустка батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини — надається після рішення суду.

Період, на який особа може піти у неоплачувану відпустку за сімейними обставинами або з інших причин, збільшили до 30 календарних днів на рік (раніше було 15 днів).

Врегульовано питання грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки в разі призову працівника на військову службу під час мобілізації. Таку виплату надають у строк до його звільнення на час військової служби від займаної посади.

Чому роботодавець може відмовити у відпустці

Деякі українці не зможуть піти у відпустку під час дії воєнного стану. Роботодавці отримали право відмовляти своїм працівникам в будь-яких видах відпусток, якщо людина залучена:

  • до виконання мобілізаційного завдання або замовлення;
  • до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури;
  • до виконання робіт оборонного призначення;
  • до виробництва товарів оборонного призначення.

Але є виключення, роботодавець не може відмовити у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Згідно з положеннями законопроєкт, науково-педагогічний та педагогічний персонал буде виключений з переліку осіб, за якими зберігається попередній середній заробіток, під час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Раніше ми писали, який закон про статус англійської мови ухвалила Верховна Рада, а також про закон який врегулював тривалість відпусток для усіх категорій військовослужбовців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.