Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Професія, на яку завжди буде попит: скільки заробляють перукарі в Україні

Попит на перукарів з часом не зменшується, навіть в період війни пропозицій на ринку праці вистачає

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки можуть заробити перукарі в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Косметологічні та перукарські послуги завжди мають попит серед громадян, тож і вакансій на ринку праці не меншає. Чималу кількість фахівців у професії приваблює комерційна основа роботи, що дозволяє заробляти більше за наявності великої бази постійних клієнтів.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки в Україні заробляють перукарі та які вимоги до кандидатів.

Середня зарплата перукаря в Україні

Кожного місяця з’являється близько 500 вакансій для фахівців, що говорить про значний попит на їхні послуги. Навіть невеликі салони краси, які спеціалізуються, наприклад, на макіяжі чи дизайні нігтів, наймають на роботу хоча б одного перукаря, розуміючи, що дохід значно збільшиться.

Зазвичай у салонах співпраця між робітником і керівництвом діє на комерційній основі, тобто, окрім стабільної ставки, працівник отримує певний відсоток від кожного клієнта. Така система дозволяє мати більшу зарплату, якщо перукар створив велику базу постійних клієнтів і добре виконує свою роботу.

Середній дохід перукарів в Україні може значно відрізнятися залежно від регіону, досвіду, місця роботи та інших факторів. За даними порталу Work.ua, в Києві хорошим спеціалістам стабільно платять до 20 тисяч грн в місяць. Звісно, це значення можна збільшити шляхом підвищення навичок і надання різнопланових послуг.

Втім в деяких областях ситуації гірша. В Тернополі, наприклад, роботу перукаря оцінюють в 11 500 тисяч грн, у Вінниці, Івано-Франківську та Рівному – у 15 тисяч грн, у Чернівцях – в 10-12 тисяч грн. Цифри можуть бути меншими для початківців і більшими – для досвідчених майстрів, особливо тих, які працюють в елітних салонах.

Маючи значний досвід роботи та підвищуючи кваліфікацію на спеціальних курсах, вдається влаштуватися на телебачення або в шоубізнес, де високо цінують вміння зробити на голові "картинку". В такому випадку дохід зростає вдвічі.

Що вимагають від перукарів

У сучасному світі для хорошого заробітку недостатньо лише вміти поводитися з ножицями. Вимогливі клієнти звертаються в салони, щоб отримати нестандартний результат, відмінний від більшості. Постійно з’являються нові види та стилі зачісок, і щоб задовольнити клієнта, варто володіти деякими знаннями.

Загальні вимоги до претендентів на посаду перукаря включають:

  • наявність професійної освіти в галузі перукарського мистецтва;
  • досвід роботи – пункт бажаний, але необов’язковий, початківцям часто пропонують стажування чи практику в салонах краси, що дозволяє економити на працівниках;
  • спеціальні навички та знання – необхідно розбиратися у стрижках і зачісках різних стилів, фарбуванні волосся та інших процедурах догляду, володіти інформацією про типи волосся, косметичні засоби й продукти;
  • комунікативні навички – перукар має бути ввічливим і дружнім з клієнтами, розуміти їх бажання та потреби, давати корисні поради й рекомендації;
  • гігієнічні стандарти – спеціалісту потрібно дотримуватися стандартів гігієни та безпеки, зокрема правил знезараження й стерилізації інструментів, обладнання тощо;
  • візуальні навички – хороша зорова пам'ять і вміння оцінювати форму обличчя та тип волосся для створення вигідної зачіски чи стрижки;
  • креативне мислення – здатність до інновацій, аби створювати унікальний та модний результат.

Де здобути освіту та перший досвід роботи

Для осіб, які вирішили ввійти у професію в дорослому віці, хороший та доступний варіант – кількамісячні курси, які в експрес-темпі надають базові та середні знання. Після них бажано періодично проходити підвищення кваліфікації та майстер-класи для вдосконалення навичок, оскільки без цього знайти роботу в престижному салоні майже неможливо.

Якщо ж визначилися з майбутньою професією заздалегідь, потрібно вступити на навчання до спеціалізованого професійно-технічного закладу. Для опанування фаху достатньо 2-3 роки, а розпочати можна після 9 класу.

При виборі навчального закладу важливо звертати увагу на його рейтинг, наявність ліцензії та кваліфікованих викладачів. Також важливо, щоб обране місце навчання надавало можливість реального досвіду роботи за допомогою отримання практичних навичок і стажування в салонах краси.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплати військових у квітні та розповідав, скільки отримають та чи повернули їм доплати. Також ми повідомляли, що в Україні планують підвищити зарплату деяким фахівцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.