Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Професії, яких раніше не існувало: топ-15 вакансій майбутнього

Такі спеціалісти можуть знадобитися вже у найближчому майбутньому, хоча їхня діяльність зовсім незвична

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Названі топ-15 професій майбутнього

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку праці у 2030 році будуть затребувані професії, частини з яких раніше навіть не існувало.

Про це повідомляє платформа Happy Monday.

"Ми прочитали кілька англомовних добірок гіпотетичних робіт майбутнього і вибрали 15 незвичних, але цілком можливих варіантів", – пояснили фахівці платформи.

1. Спеціаліст із видалення цифрових даних

Люди активно користуються Інтернетом уже понад 15 років. За цей час у різних соцмережах та на різних платформах публікується багато різноманітної інформації, яка з часом залишається все там же. Ймовірно, що спеціаліст із видалення цифрових даних буде допомагати людям видаляти неактуальні публікації, незручні фото чи особисту інформацію і таким чином "замітати інформаційні сліди".

2. Космічний екскурсовод

Така професія може здатися нереальною у найближчому майбутньому, але компанії на кшталт Virgin Galactic і SpaceX наближають час, коли люди зможуть купити квиток за межі Землі так само просто, як і тур в Єгипет. У таких подорожах знадобиться вузькокваліфікований фахівець – космічний екскурсовод, який під час польоту розповідатиме про гравітацію, планети, супутники й історію дослідження космосу.

3. Дата-детектив

Такий фахівець буде потрібен компаніям, які обслуговують клієнтів, аналізуючи всі можливі дані про них, які є у відкритому доступі. Адже сьогодні завдяки комп’ютерам, смартфонам, фітнес-гаджетам і решті девайсів кожна людина генерує про себе дані, які можуть бути корисними для багатьох компаній. Дата-детектив буде ці дані збирати та аналізувати.

4. Менеджер дронів

Кожен українець знає, що сьогодні дрони активно використовують наші захисники у зонах бойових дій. Але у мирний час безпілотники також потрібні для різноманітних зйомок, навчання пілотів, досліджень місцевості та різноманітних інших задач. Ймовірно, у майбутньому, дрони навіть доставлятимуть посилки. А менеджер дронів відповідатиме за запуск безпілотників, їх обслуговування, керування й відстеження маршруту польотів.

5. Керівник автоматизації

Згідно з доповіддю Всесвітнього економічного форуму "The Future of Jobs 2020", автоматизація призведе до втрати 85 млн робочих місць до 2025 року. Але керувати цим процесом має людина. Очікується, що керівник автоматизації стане однією з найважливіших посад у майбутньому. Це вакансія для експерта в області штучного інтелекту й робототехніки, чиє завдання – використовувати ці новітні технології для ефективної автоматизації процесів і розробки потрібних машин.

6. Юрист з інтернет-права

З кожним роком у світі зростає кількість злочинів, здійснених в Інтернеті. Кіберзлочини можуть завдавати значних збитків. Наприклад, у 2020 році різні компанії по всьому світу втратили трильйон доларів через такі правопорушення. Цілком ймовірно, що у майбутньому до цих справ залучатиметься спеціальний юрист з інтернет-права, який розбиратиметься в нюансах регулювання відносин у віртуальному просторі, зокрема й у соцмережах.

7. Спеціаліст із гейміфікації

Гейміфікація – це впровадження ігрових механік у неігрові процеси. У бізнесі гейміфікація допомагає робити взаємодію з компанією цікавою, тому її використовують для залучення й утримання не лише клієнтів, а й співробітників. Зараз таким займаються переважно маркетинг-менеджери чи HR-фахівці, але в майбутньому це, можливо, стане окремим напрямом роботи, за який відповідатиме спеціаліст із гейміфікації. Його завданням буде зацікавити та розважити клієнтів чи працівників за допомогою інтерактивів, що базуються на знаннях про психологію та поведінку людей і зібраних про них даних.

8. Стратег способу життя

Кількість гаджетів і застосунків, які збирають дані про наше здоров’я, постійно збільшується: це фітнес-трекери, ЕКГ-монітори, програми підрахунку калорій тощо. Розібратися в купі цих даних допоможе стратег способу життя – консультант, який аналізуватиме ваші індивідуальні показники та на їх основі розроблятиме дієту, програму тренувань і загалом формуватиме ваш спосіб життя.

9. Спеціаліст із перероблення космічного сміття

Люди змогли засмітити навіть космос, про що свідчать оцінки експертів: у 2019 році повідомлялося про 34 000 великих сміттєвих уламків над Землею і про 128 мільйонів уламків розміром менше сантиметра. Таке сміття може пошкодити супутники та навіть космічні кораблі. Тому окремий спеціаліст буде визначати координати уламків та розробляти найбільш ефективні способи їх видалення з орбіти.

10. Консультант із цифрових валют

Такий фахівець знатиме все про найпопулярніші криптовалюти – такі як, наприклад, Bitcoin, Litecoin чи Ethereum. Він пояснюватиме людям, що відбувається на ринку цифрової валюти, та буде радити, як інвестувати свої гроші з найбільшою вигодою і з найменшими ризиками.

11. Менеджер із проєктування розумних домівок

Щороку у світі з'являється все більше "розумних" пристроїв, які можуть виконувати різні завдання в домі без участі людини. Наприклад, контролювати освітлення, температуру, безпеку будинку. У майбутньому люди будуть залучати спеціалістів, котрі займатимуться проєктуванням розумних домівок з усіма можливими сучасними технологіями.

12. Координатор співпраці людини й машини

У найближчому майбутньому частину роботи, яку виконували люди, переберуть на себе машини. Однак і цей процес не відбуватиметься без залучення людського ресурсу. Наприклад, потрібен буде координатор співпраці людини й машини, який керуватиме спільною роботою людей і технологій. Він визначатиме, які завдання та процеси можна автоматизувати, і встановлюватиме правила, за якими машини та люди співпрацюватимуть для досягнення максимальної продуктивності команди.

13. Треш-інженер, або Дизайнер сміття

За даними ООН, щороку люди виробляють понад 2 мільярди тонн сміття. Для нього катастрофічно не вистачає місця, і з роками ця проблема буде лише загострюватись. Тож у майбутньому затребуваним спеціалістом, імовірно, стане дизайнер сміття, він же – треш-інженер. Він розроблятиме розумні методи перероблення сміття у великих масштабах.

14. Фахівець із відновлення дикої природи

Завданням такого фахівця стане відновлювання екологічної гармонії як у сільській місцевості, так і в містах. Наприклад, така людина буде розривати дороги й висаджувати на їх місці дерева, створювати природні болота, знімати огородження, щоб відновити маршрути для птахів тощо.

15. Розробник подорожей у доповненій реальності

З часом за допомоги технологій доповненої реальності спосіб мандрівок для багатьох людей може змінитися. Адже, не виходячи з дому, можна буде відвідати не лише найвідоміші музеї світу, а й побувати, наприклад, у космосі. Розробник подорожей у доповненій реальності відповідатиме за написання, проєктування та створення доповненої реальності для подорожей, аби забезпечити клієнтам максимальне занурення у неймовірний світ розваг.

Раніше ми пояснювали, за ким полюватимуть роботодавці у 2023 році. Також ми пояснювали, які фахівці найбільш затребувані та яку зарплату пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.