Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шлях емоційного вигорання: як отримувати задоволення від своєї роботи

Емоційне вигорання в більшості випадків тягне за собою звільнення, але є спосіб цього уникнути, якщо немає бажання втратити роботу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб працювати в своє задоволення, робота має подобатися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Робота має приносити не лише заробіток, а ще й задоволення від того, чим ви займаєтеся. Якщо працювати виключно заради грошей, то рано чи пізно ви зненавидите все, що пов'язано з тією чи іншою професією. Іншими словами — відбудеться емоційне вигорання, яке перешкоджатиме ефективному виконанню своїх обов'язків.

Редакція Pro Гроші розповідає, як запобігти такому вигоранню та працювати з задоволенням.

Емоційне вигорання тягне за собою неминуче звільнення


Уявімо, що ви з самого початку влаштувалися на роботу, яка вам не подобається. Наприклад, ви успішно пройшли співбесіду у сферу обслуговування, але при цьому не любите спілкуватися з людьми, то у такому випадку про довгострокову співпрацю не може бути й мови.

Мій перший досвід роботи був у кав'ярні. Здавалося б, звичайна професія баристи, що тут складного. Але мені не подобалося спілкуватися щодня з новими людьми, слухати, як мене вчать правильно виконувати свої обов'язки тощо. Це зіграло ключову роль у моєму звільненні, адже сам процес роботи мені подобався, але я дуже швидко вигоріла через людей, – поділилася своєю історією Христина.

Зі схожою ситуацією стикнулася і Євгенія, яка перевернула свій світ з "ніг на голову", коли відчула емоційне вигорання. Дівчина дуже довго працювала в магазині одягу без перспектив кар'єрного зросту, тому не розуміла своєї ролі в команді.

Складалося враження, що я для свого керівника просто, як робоча сила. На початку, коли я лише працевлаштувалася, мені нібито подобалося — новий досвід, знайомство з новими людьми, цікаві обов'язки, але пройшло 4 роки й за цей час я не отримала жодного підвищення. Це дуже сильно мене пригнічувало, тому я звільнилася й пішла працювати в абсолютно нову для мене сферу, – розповіла Євгенія.

За її словами, зараз вона працює у сфері медіа та дуже задоволена своїм рішенням, адже за рік роботи в цій галузі у неї жодного разу не виникало думки про звільнення. Вона зазначила: "Робота має подобатися. Якщо вас щось дратує в тій чи іншій професії, не гайте ні свого часу, ні часу вашого керівництва".

Ефективний відпочинок допоможе запобігти вигоранню


Часто емоційне вигорання є наслідком неефективного відпочинку. Наприклад, ви працюєте 5 днів на тиждень, а на вихідних просто дивитеся фільми, серіали або спите до обіду й вважаєте, що це і є відпочинок. Але насправді на вихідних важливо не лише висипатися, а ще й перезавантажуватися, щоб, виходячи в понеділок на роботу, мати купу сил та енергії.

Я не була у відпустці 3 роки. Можна подумати, що я якась божевільна, але насправді мені не потрібна тривала відпустка, мені вистачає двох вихідних, аби відпочити фізично, морально та налаштуватися на продуктивний робочий тиждень. На вихідних я намагаюся кудись їздити з друзями або з родиною, проводити день на свіжому повітрі, відвідувати якісь нові для себе місця тощо, – каже Юлія.

Якщо якісно та продуктивно проводити вихідні, вміти розділяти роботу та особисте життя, не думати про якісь задачі, які потрібно зробити наступного робочого тижня, то про емоційне вигорання можна надовго забути.

Однак, якщо ви саме так проводите свій вільний час, але все одно відчуваєте втому та небажання знаходитися на роботі, значить ця робота більше не приносить вам задоволення. А коли вам не подобається те, чим ви займаєтеся, то здається, що все ваше життя йде не в ту сторону.

Отримувати задоволення від своєї роботи реально


Під час пошуку роботи люди завжди звертають увагу лише на ті вакансії, які їм цікаві, адже немає сенсу працевлаштовуватися в якусь сферу, яка з самого початку їм не подобається, тому що це точно не завершиться тривалим співробітництвом.

Так, є звичайна втома, яку відчуває кожна людина, але втома та вигорання це дві різні речі. Коли людина просто втомилася, вона трохи втрачає свою продуктивність, але при цьому розуміє, що за вихідні все стабілізується. Проте, коли людина вигоріла, вона постійно шукає мінуси у своїй роботі, постійно чимось незадоволена та на вихідних думає лише про те, як не хочеться виходити на роботу, – розповіла з власного досвіду менеджерка інтернет-магазину Діана.

В деяких випадках люди не хочуть визнавати факт вигорання, тому часто прикриваються звичайною втомою, але навіть після відпочинку вони виходять на роботу, яка все одно їх дратує.

Тож, якщо вам подобається справа, якою ви займаєтеся, але відчуваєте емоційне вигорання, спробуйте ефективніше проводити вільний час, на вихідних не думати про роботу та не шукати постійно мінуси у своїй професії, аби мати привід звільнитися.

Раніше ми розповідали, як українцям обрати роботу мрії без сумнівів. Також ми писали, як можна знизити стрес на роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.