Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботу гарантовано! Яке резюме має бути в успішного кандидата

Пояснюємо, яка інформація найважливіша для потенційних роботодавців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Від першого враження про резюме залежить подальші шанси на працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початком війни ринок праці значно змінився. Багато українців втратили роботу та змушені влаштовуватися на новому місці. До пошуку треба підходити виважено та структуровано. А допоможе пришвидшити процес правильно складене резюме.

Pro Гроші розповідають, як це зробити.

Насамперед, варто пам’ятати, що враження про потенційного працівника складається у перші кілька секунд перегляду резюме. Якщо воно лаконічне та правильно оформлене – роботодавець обов'язково зверне на нього увагу. При цьому, щоб полегшити сприйняття інформації, текст має бути чітко структурований, поділений на невеликі абзаци, містити підзаголовки та відступи.

Складаючи резюме, достатньо дотримуватися семи простих правил:

1. Вкажіть актуальні контактні дані.

Розмістіть вашу контактну інформацію на початку резюме. Це мають бути прізвище, ім’я, по-батькові, адреса проживання, телефон (той, яким ви постійно користуєтесь), електронна пошта.

2. Додайте офіційне фото.

Знімок має бути портретним. Уникайте фото у повний зріст чи тих, де ви лежите, дивитесь зі спини або на перший план потрапляє не ваше обличчя. На знімку для резюме мають бути лише обличчя та плечі.

3. Зазначте бажану посаду.

Тут треба бути уважним. Не можна в резюме вказувати, що ви, наприклад, одночасно претендуєте на позиції "вихователя в дитсадку" та "майстра з манікюру". Якщо вас цікавлять обидва місця роботи, то потрібно прописати резюме для кожного з них.

4. Досвід роботи перерахуйте у зворотному хронологічному напрямку.

Спочатку вказуйте останнє місце роботи, а далі попереднє, тобто у зворотному хронологічному порядку. Треба вказати період роботи, назву компанії, посаду, обов’язки, професійні навички й досягнення.

Якщо є велика перерва між роботами, то краще одразу напишіть чому. Опишіть те, чим ви займалися у той період, також якщо це були подорожі чи підробіток.

5. Розкажіть про освіту.

Тут варто розповісти про навчальні заклади, які закінчили (роки навчання та спеціальність). Також потрібно зазначити інформацію про додаткову освіту. Це можуть бути тренінги, курси чи стажування. При цьому треба вказувати дані саме про ті навички, які стосуються майбутньої посади. Наприклад, якщо ви претендуєте на технічну посаду, не потрібно зазначати, що ви пройшли курси візажистів.

6. Вкажіть додаткові відомості.

В цьому абзаці варто розповісти потенційному роботодавцю про знання іноземних мов, наявність водійського посвідчення чи готовність до відряджень.

7. Не зазначайте неправдивих даних, щоб отримати посаду.

Це може лише нашкодити. Списуючи чужі заслуги та вміння, треба пам’ятати, що на практиці все стане зрозуміло. Тому навіть якщо у вас немає потрібного досвіду роботи, краще розповісти чесно, де ви стажувалися чи волонтерили. Правило одне – писати треба лише про те, що вмієте.

Чого не треба вказувати в резюме:

  • Всю трудову біографію (достатньо вказати 3-5 останніх місць роботи за період до 10 років).
  • Рекомендаційні листи та вказувати списки людей, які можуть вас рекомендувати (це дійсно може знадобитися, але вже під час співбесіди).
  • Інформацію про стан здоров’я.
  • Слабкі сторони.
  • Причину звільнення з попередньої роботи.

Здавалося б, такі прості речі на перший погляд значно підвищать ваші шанси отримати бажану роботу.

Раніше ми писали про те, в яких містах найбільше вакансій та найменша конкуренція. Сайт Pro Гроші також називав три сфери, в які найчастіше йдуть українці і заробляють до 45 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.